OZNANILA na 6. velikonočno nedeljo, 5. 5. 2024

KDOR ZARES LJUBI, DA ŽIVLJENJE ZA SVOJE PRIJATELJE

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem:
»Kakor je Oče mene ljubil, sem tudi jaz vas ljubil.
Ostaníte v moji ljubezni!
Če boste izpolnjevali moje zapovedi, boste ostali v moji ljubezni,
kakor sem tudi jaz izpolnil zapovedi svojega Očeta in ostajam v njegovi ljubezni.
To sem vam povedal,
da bo moje veselje v vas in da bo vaše veselje dopolnjeno.
To je moja zapoved,
da se ljúbite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil.
Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje.
Vi ste moji prijatelji, če delate, kar vam naročam.
Ne imenujem vas več služabnike,
ker služabnik ne ve, kaj dela njegov gospodar;
vas sem imenoval prijatelje,
ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od svojega Očeta.
Niste vi mene izvolili, ampak sem jaz vas izvôlil in vas postavil,
da greste in obrodite sad in da vaš sad ostane;
tako vam bo Oče dal, kar koli ga boste prosili v mojem imenu.
To vam naročam, da se ljúbite med seboj!«
(Jn 15,9-17)

Jezusova zapoved ljubezni je dejansko ubeseditev njegovega poslanstva in delovanja.
Če smo njegovi učenci, prijatelji, bratje in sestre, potem smo poklicani in poslani v ta svet kot njegovi pričevalci, pričevalci ljubezni in spoštovanja.
Gospod, pomagaj mi udejanjati ljubezen!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne je ob 16. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

V torek, 7. 5., je ob 20. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

Prihodnjo nedeljo, 12. 5., je ob 16.30 uri srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

Prihodnjo nedeljo, 12. 5., pri sv. maši ob 19. uri prepeva glasbeni ansambel ELINOR pod vodstvom Roberta Feguša. Po maši bo kratek KONCERT MARIJINIH PESMI. Vabljeni!

ZAKONSKI JUBILEJI
Danes se bomo pri sv. mašah spomnili vseh zakonskih jubilejev in obnovili ZAKONSKE OBLJUBE. Vabljeni vsi zakonci, ki letos obhajate okrogle obletnice in tudi vsi ostali, saj je vsako leto skupnega življenja vredno praznovanja!

PROŠNJI DNEVI
Tri dni pred praznikom Gospodovega vnebohoda obhajamo vsako leto tako imenovane PROŠNJE DNEVE.
Ob njih prosimo Boga usmiljenja, da bi od nas odvrnil vsakovrstno dušno in telesno zlo ter za primerno vreme, da bi naši vrtovi, polja, sadovnjaki in vsa narava obrodila bogat sad. Po duhovni vsebini so to spokorni dnevi. Nekdaj so se te dni postili in hodili v obhodu bosi v duhu spokornosti.

GOSPODOV VNEBOHOD
V četrtek, 9. 5., štirideset dni po veliki noči, obhajamo slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo.
Jezus, ki je z dušo in telesom odšel v nebesa, ostaja med nami prisoten na več načinov. Kristus je navzoč med nami, ko skupnost verujočih (Cerkev) moli ali poje, v Božji besedi, zapisani v Svetem pismu, v duhovnikovi osebi, ko deluje v Jezusovem imenu, v zakramentih ter na posebej očiten in izrazit način v zakramentu evharistije, ki predstavlja trajno Kristusovo navzočnost.
Svete maše bodo kot ob nedeljah.

ŠMARNICE 2024
Letošnja šmarnična branja nam predstavljajo dva svetniška kandidata:
Pri DOPOLDANSKIH MAŠAH ob 9. uri prebiramo o božji služabnici CVETANI PRIOL avtorja p. Branka Petauerja OCist.
Pri VEČERNIH MAŠAH ob 19. uri pa prisluhnemo šmarnicam za otroke o misijonarju in božjem služabniku ANDREJU MAJCNU avtorice Barbare Kastelec. Oba sta tesno povezana z Mariborom, Andrej še posebej z našo cerkvijo.

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.

MAŠNI NAMENI
V pisarni lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
1. maj 2024
Vera

Vera je dejanje, s katerim se človek svobodno izroči Bogu (KKC 1814). V tej veri je Abraham bil veliki oče. Ko je pristal, da bo zapustil deželo svojih prednikov in se odpravil v deželo, ki mu jo bo pokazal Bog, bi ga verjetno opisali kot blazneža: zakaj bi zapustil znano zaradi neznanega, gotovo zaradi negotovega? Toda Abraham se je odpravil na pot, kot da bi videl nevidno. In to nevidno bo ostalo tisto, zaradi česar se bo s sinom Izakom, edinim sinom obljube, ki mu bo šele v zadnjem trenutku prihranjeno žrtvovanje, povzpel na goro. S to vero Abraham postane oče dolge vrste otrok. Mož vere bo Mojzes, ki sprejme Božji glas in ostane trden; zaupa v Gospoda in celo brani ljudstvo, ki mu je sicer toliko krat primanjkovalo vere. Žena vere bo Devica Marija, ki angelovo oznanilo – ki bi ga mnogi zavrnili kot preveč zahtevno in tvegano, odgovori: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« (Lk 1,38). Marija se s srcem, polnim vere in zaupanja v Boga, odpravi na pot, za katero ne pozna ne sledi ne nevarnosti. Vera je krepost, ki naredi kristjana. Biti kristjan ne pomeni predvsem sprejeti neko kulturo z vrednotami, ki ji pripadajo, ampak sprejeti in varovati vez: jaz in Bog, moja oseba in ljubeče Jezusovo obličje. Ta vez iz nas naredi kristjane.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.