OZNANILA na 6. velikonočno nedeljo, 22. 5. 2022

SVETI DUH NAS UČI EVANGELIJ

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem:
»Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj Oče ga bo ljubil.
Prišla bova k njemu in prebivala pri njem.
Kdor me ne ljubi, se ne drži mojih besed;
in beseda, ki jo slišite, ni moja, ampak od Očeta, ki me je poslal.
To sem vam povedal, dokler sem še med vami.
Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu,
vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal.
Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem.
Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet.
Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaší.
Slišali ste, da sem vam rekel: ›Odhajam in pridem k vam.‹
Če bi me ljubili, bi se razveselili, da grem k Očetu, saj je Oče večji od mene.
In zdaj sem vam povedal, preden se zgodí,
da boste verovali, ko se zgodí.
(Jn 14,23-29)

Jezusovo povabilo se sliši tako preprosto, vendar človek hitro spozna, da ni tako enostavno. Izkazovati ljubezen z upoštevanjem njegove besede.
K sreči nam obljublja Svetega Duha, ki nas bo učil in spomnil vsega.
Gospod, napolni me s svojim Svetim Duhom!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 10. uri sodeluje s petjem družina Marčič.

V petek, 27. 5., začenjamo BINKOŠTNO DEVETDNEVNICO v čast Sv. Duhu.

Prihodnjo nedeljo, 29. 5., je ob 15. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

PROŠNJI DNEVI
Tri dni pred praznikom Vnebohoda obhajamo vsako leto tako imenovane »prošnje dneve«.
Ob njih prosimo Boga usmiljenja, da bi od nas odvrnil vsakovrstno dušno in telesno zlo ter za primerno vreme, da bi naši vrtovi, polja, sadovnjaki in vsa narava obrodila bogat sad. Po duhovni vsebini so to spokorni dnevi. Nekdaj so se te dni postili in hodili v obhodu bosi v duhu spokornosti.

“Vsemogočni Bog, Stvarnik in gospodar življenja, vse je v tvoji moči. Ti si naš Oče in veš, kaj potrebujemo za življenje. Prosimo te, daj, da bo zemlja rodila obilne sadove. Varuj naša polja, vrtove in travnike, gozdove, vinograde in sadovnjake pred nevihtami, točo in opustošenjem, pred pogubnim dežjem in sušo. Blagoslovi delo naših rok in našega duha, naše delo na polju in travnikih, v gozdovih, vinogradih in sadovnjakih, doma in v službi, saj zaupamo v tvojo pomoč. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.”

MARIJA POMAGAJ, 24. 5.
V Sloveniji je slovesni praznik, saj je Marija Pomočnica kristjanov glavna zavetnica države. Na slovesni praznik Marije Pomagaj bo na Brezjah sveto mašo ob 10. uri daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Slovesnosti bodo sklenili s prireditvijo “Marija prečista, vseh milosti vir”, ki bo potekala na trgu pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah. Na dogodku bodo sodelovali: Modrijani, Ansambel Saša Avsenika, Marko Vozelj in Petra Stopar.

GOSPODOV VNEBOHOD, 26. 5.
Na slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, se spominjamo, kako je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo.
Praznik obhajamo štirideset dni po veliki noči, saj se je Jezus po svetopisemskem izročilu po vstajenju štirideset dni prikazoval učencem in izbranim pričam, preden je odšel v nebo. Jezus, ki je z dušo in telesom odšel v nebesa, ostaja med nami prisoten na več načinov (molitev, zakramenti, božja beseda).

FESTIVAL FRANČIŠ. OTROK
V soboto, 28. 5., bo v Nazarjah potekal Festival Frančiškovih otrok in mladine. Letošnje geslo srečanja je: »Mi sledimo Frančišku«. V minulih dveh letih zaradi koronavirusne situacije festivala ni bilo.

ŠMARNICE 2022
Vsako nedeljo v mesecu maju pred večerno sv. mašo pojemo MARIJINE LITANIJE.
Vsak dan pri dopoldanskih sv. mašah ob 9. uri prebiramo razmišljanja iz knjige Marija ima mnogo oblek avtorja p. Branka Petauerja.
Pri večernih sv. mašah ob 19. uri prebiramo zgodbe iz knjige Marija ima rada vse otroke avtorice Špele Pahor.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Homilija pri sv. maši,
15. maja 2022
Svetniki so svetal odsev Jezusa

Ljubezen, ki jo prejemamo od Gospoda, je moč, ki preoblikuje naše življenje: širi nam srce in nas pripravlja za ljubezen. Zato Jezus pravi »kakor sem jaz vas ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj.« Ta tako ni samo povabilo k posnemanju Jezusove ljubezni; pomeni, da lahko ljubimo samo zato, ker nas je On ljubil, ker daje našim srcem svojega Duha, Duha svetosti, ljubezni, ki nas zdravi in preoblikuje. Zato se lahko odločamo in vršimo dejanja ljubezni v vsaki situaciji in z vsakim bratom in sestro, ki ga srečamo. Ker smo ljubljeni, imamo moč ljubiti. Tako kot sem ljubljen, tudi jaz lahko ljubim. Vedno naj bo ljubezen, ki jo izvršujem, povezana z Jezusovo ljubeznijo do mene. Tako kot me je On ljubil, lahko ljubim. Tako preprosto je krščansko življenje, tako preprosto. Mi smo ga z mnogimi stvarmi zapletli, a vendar je tako preprosto.
In kaj konkretno pomeni živeti to ljubezen? Preden nam je Jezus zapustil to zapoved, je umil noge učencem. Potem ko je to izgovoril, se je izročil na lesu križa. Ljubiti pomeni prav to: služiti in dati življenje. Služiti, torej ne postavljati v ospredje svojih interesov; razstrupiti se strupov pohlepa in tekmovalnosti; bojevati se proti raku brezbrižnosti in črvu samozadostnosti, deliti z drugimi karizme in darove, ki nam jih je Bog podaril.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.