OZNANILA na 5. velikonočno nedeljo, 7. 5. 2023

KRISTUS JE POT, RESNICA IN ŽIVLJENJE

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Vaše srce naj se ne vznemirja. Verujete v Boga, tudi vame verujte! V hiši mojega Očeta je veliko bivališč. Če bi ne bilo tako, ali bi vam rekel: Odhajam, da vam pripravim prostor? Ko odidem in vam pripravim prostor, bom spet prišel in vas vzel k sebi, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz. In pot, kamor grem, poznate.« Tomaž mu je rekel: »Gospod, ne vemo, kam greš. Kako bi mogli poznati pot?«
Jezus mu je dejal: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni. Če ste spoznali mene, boste spoznali tudi mojega Očeta. Od zdaj ga poznate in videli ste ga.« Filip mu je rekel: »Gospod, pokaži nam Očeta in zadosti nam bo.«
Jezus mu je dejal: »Filip, toliko časa sem med vami in me nisi spoznal? Kdor je videl mene, je videl Očeta. Kako moreš reči: ›Pokaži nam Očeta.‹ Mar ne veruješ, da sem jaz v Očetu in Oče v meni? Besed, ki vam jih govorim, ne govorim sam od sebe; ampak Oče, ki je v meni, opravlja svoja dela. Verujte mi, da sem jaz v Očetu in Oče v meni; če pa tega ne verujete, verujte zaradi del samih. Resnično, resnično, povem vam: Kdor veruje vame, bo dela, ki jih jaz opravljam, tudi sam opravljal, in še večja kot ta bo opravljal, ker grem jaz k Očetu.«
(Jn 14,1-12)

Vojna v Ukrajini (in drugod po svetu) ter nedavni strelski pohodi v Srbiji so vnesli med ljudi veliko vznemirjenja.
Jezus pa nas poziva, naj se ne vznemirjamo, spodbuja nas k veri in zaupanju; pripravlja nam prostor in razkriva pot.
Stopimo na njegovo pot, ki v resnici vodi k življenju!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

V torek, 9. 5., je ob 20. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

Prihodnjo nedeljo, 14. 5., je ob 16.30 uri srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

ZAKONSKI JUBILEJI
Na današnjo nedeljo se pri sv. maši ob 10h spominjamo vseh zakonskih jubilejev in obnavljamo ZAKONSKE OBLJUBE.

10. OBLETNICA P. BOGOLJUBA
Danes mineva 10 let, kar je v Gospodu zaspal naš župljan, frančiškan p. Bogoljub (Alojzij) Gselman. Na tem svetu je živel 79 let, Bogu je služil v frančiškanskem redu 55 let, duhovnik je bil 52 let. Naj nam izprosi nove duhovne poklice!

SV. BIRMA, 13. 5.
V soboto, 13. 5., bo pri nas sv. birma. Podprimo birmance z molitvijo!

POHOD ZA ŽIVLJENJE, 13. 5.
Pohod za življenje bo letos prvič potekal tudi v Mariboru. Pridružite se v soboto 13. maja na Grajskem trgu ob 9.30, kjer se bomo javno zavzeli za nedotakljivost človeškega življenja, od spočetja do naravne smrti. Potekal bo pod geslom ŽIVLJENJE JE ZAKON! Vabljeni že ob 9h k sv. maši za blagoslov Pohoda za življenje.
Pohod za življenje je enkratna priložnost v letu, da javno pokažemo, da nam gre za pravico do življenja nerojenih otrok, da se zavzemamo za pomoč mamam in očetom v stiski, tako da bi vsi spočeti otroci lahko zagledali luč dneva in lepoto sveta.
Več info: www.pohodzazivljenje.si

ROMANJE V LURD
V mesecu maju (24.-28. 5. 2023) bomo romali z avtobusom v Lurd, največji romarski kraj katoliške cerkve, z zanimivimi postanki na poti v Marseillesu, Carcasonnu, Avignonu in ob Azurni obali. Podrobnosti najdete na spletu: www.bazilika.info/romanje-v-lurd-2023
Cena je 465 € pri najmanj 40 potnikih!
Prijave prek spletne strani oz. v poslovalnici agencije Sajko turizem.

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev. Zakaj ne bi tudi vi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse darove, ki jih boste ob tem namenili, saj zbiramo sredstva za obnovo strehe nad dvorano. Bog povrni!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali na spletni strani lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo za maj in junij.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
3. maj 2023
Potovanje na Madžarsko

Kot romar sem se podal k ljudstvu, katerega zgodovina je bila zaznamovana z »mnogimi svetniki in junaki, obdanimi z vrstami ponižnih in delavnih ljudi« (Budimpešta, 6. 9. 1996). Videl sem veliko preprostih in delavnih ljudi, ki ponosno varujejo vez s svojimi koreninami. In med temi koreninami, kot so to pokazala pričevanja med srečanji s krajevno Cerkvijo in mladimi, so predvsem svetniki: svetniki, ki so dali življenje za ljudstvo, svetniki, ki so pričevali evangelij ljubezni in bili luč v temnih trenutkih; mnogi svetniki iz preteklosti, ki nas danes pozivajo, naj premagamo nevarnost malodušja in strahu pred jutrišnjim dnem, medtem ko nas spominjajo, da je Kristus naša prihodnost. Svetniki nas spominjajo, da je Kristus naša prihodnost. Trdne krščanske korenine madžarskega ljudstva so bile tudi postavljene na preizkušnjo. Njihova vera je bila preizkušana v ognju. Med ateističnim preganjanjem v 20. stoletju so bili kristjani nasilno napadeni, škofje, duhovniki, posvečeni in laiki so bili ubiti ali jim je bila odvzeta svoboda. A medtem ko se je hotelo posekati drevo vere, so korenine ostale nedotaknjene: ostala je skrivna Cerkev, vendar živa in močna, z močjo evangelija. Pred tem komunističnim zatiranjem je na Madžarskem prišlo do nacističnega zatiranja s tragično deportacijo številnega judovskega prebivalstva.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.