OZNANILA na 34. nedeljo med letom – KRISTUS KRALJ, 24. 11. 2019

DESNI RAZBOJNIK PROSI ZA SPREJEM V JEZUSOVO KRALJESTVO

Tisti čas so se voditelji ljudstva norčevali iz Jezusa in govorili: »Druge je rešil, naj reši sebe, če je on Božji Mesija in Izvoljenec.« Posmehovali so se mu tudi vojaki; pristopali so in mu ponujali kisa. Govorili so: »Če si judovski kralj, reši samega sebe.« Nad njim je bil tudi napis: ›Ta je judovski kralj.‹ Eden od hudodelcev, ki sta visela na križu, ga je preklinjal in mu govóril: »Ali nisi ti Mesija? Reši sebe in naju!« Drugi pa mu je odgovóril in ga svaril: »Ali se ne bojiš Boga, saj te je zadela enaka obsodba? In naju po pravici, kajti prejemava primerno povračilo za to, kar sva storila; ta pa ni stóril nič hudega.« In govóril je: »Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!« In on mu je rekel: »Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju.« (Lk 23,35-43)

Sv. Justin pravi: »Vse človeštvo, pod vznožjem križa jih zastopa Adamov rod, z vso silo in z neverjetno zlobo napada Božjega Sina.« Sv. Ambrož pravi: »Napis na križu, čeprav je bil mišljen kot zasmehovanje njegove kraljevske in mesijanske domnevnostni, vendarle pove resnico.« Sv. Prudencij nadaljuje: »En hudodelec ga je zavrnil, drugi pa je prejel večno slavo.« Sv. Efrem Sirski pravi: »On ni rešil hudodelca, ki ga je zasmehoval in mu govoril naj stopi s križa, ampak ga je prepustil slabosti križa.« Sv. Ciril Aleksandrijski dodaja: »Izpoved grehov in vere skesanega hudodelca je pravilen odziv za Jezusovo odvezo.« Sv. Maksim Torinski to podrobno razloži: »Skesani hudodelec se ni pohujšal nad Kristusovim trpljenjem in tega ni videl kot oviro, zato je izpovedal vero v trpečega in nedolžnega Mesija. Na Kristusovem telesu je videl svoje lastne rane, ni se ustavljal ob resničnosti trpljenja in bližajoče se Kristusove smrti, ampak je šel naprej in izpovedal še nekaj veliko večjega: ‘Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!’« Sv. Leon Veliki pravi: »Umirajoči Judovski kralj, ki je rešil druge, govori s križa kot tisti, v katerem sta eno obe naravi in pravi: ‘Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju’.« Sv. Janez Krizostom naznani: »Hudodelec je vstopil v raj, ker mu je Kristus odprl vrata.«
Vir: hozana.si

NAPOVEDNIK
Med nami je LJUDSKI MISIJONAR p. mag. Branko Cestnik, ki nas bo nagovoril pri vseh dopoldanskih mašah.
Danes pri sv. maši ob 10. uri poje vokalna skupina Mater Misericordiae, ob 11.30 pa prepeva zbor Laudamus.
Popoldne ob 15.00 je misijonsko srečanje za VSE ŽUPNIJSKE SODELAVCE (p. Branko Cestnik). Vabljeni vsi naši sodelavci in dobrotniki!
V petek, 29. 11., bo ob 20. uri srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.
Prihodnjo nedeljo ob 17.00 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE FK2.
MIKLAVŽEVANJE za otroke bo v četrtek, 5. 12. 2019, ob 17. uri. Vpišite otroke v pisarni.

TEDEN KARITAS
Letošnje geslo tedna Karitas je: »Dobro iz vsakega srca« in nas vabi k sočutju, dobroti in konkretni solidarnosti z ljudmi v stiski.
V sredo, 27. 11. 2019, je srečanje vseh sodelavcev Karitas na Ponikvi in v Celju. Organiziran je poseben dekanijski avtobus. Prijavite se še danes!
Odhod avtobusa ob 9.00 uri. Avtobus bo pobiral po župnijah.

ADVENTNI VENČKI
Prihodnjo nedeljo že začenjamo adventni čas, čas priprave in pričakovanja Jezusovega rojstva.
V ta namen uporabljamo tudi adventne venčke, ki jih boste prihodnjo nedeljo lahko dobili pri skavtih. Ponujali jih bodo pri vseh mašah in bodo veseli vsakega daru, ki bo pomagal pri njihovem vzgojnem delu in poslanstvu.

ŽUPNIJSKI MISIJON 2019
Z župnijskim misijonom nadaljujemo v nedeljo, 8. decembra, ko bo med nami p. dr. Christian Gostečnik.

DEKANIJSKI MISIJON 2019
Dekanijski MISIJONSKI DAN, bomo obhajali v nedeljo, 1. decembra ob 15. uri v športni dvorani Zavoda Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti 30.
Tisto popoldne je namenjeno praznovanju, povezanosti, priložnosti, opogumljanju, pesmi, pričevanju, spoznavanju, …
Najprej bo besedno bogoslužje, ki ga pripravljajo stalni diakoni iz dekanije. Po tem bo sledil še enourni program, zapeli bodo tudi združeni zbori iz župnij naše dekanije.
V času programa bo med nami tudi dramski igralec in pričevalec GREGOR ČUŠIN, ki bo s svojimi bibličnimi minutkami gotovo pomagal globlje stopiti v skrivnost naše vere.

MISIJONSKI SPOVEDNI PETKI so pri nas, v stolnici in pri salezijancih vse petke v oktobru in novembru, od 8h do 12h in od 15h do 19h.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 1. 12. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

SVETNIK TEDNA
LEONARD PORTOMAVRIŠKI
26. november

Rodil se je 20. decembra 1676 v kraju Porto Maurizio ob ligurski obali. Bil je zelo nadarjen fant je najprej študiral medicino. Ko mu je bilo enaindvajset let, je vstopil k frančiškanom in dobil ime Leonard. Kot duhovnik je bil nekaj časa profesor modroslovja v samostanski šoli, vendar ga je mikalo, da bi odšel v misijone. Želja se mu je izpolnila le deloma: s tridesetimi leti je nastopil naporno in odgovorno poslanstvo ljudskega misijonarja v domovini, ki ga je z veliko gorečnostjo opravljal vse do konca svojega življenja. Kmalu je nevarno zbolel. Ko ni bilo več upanja, da bo ozdravel, se je zaobljubil Materi božji, da se bo do zadnjega diha posvetil reševanju grešnikov z ljudskimi misijoni, če ozdravi. Marija je njegovo prošnjo uslišala, on pa je držal svojo besedo.
Pridigal je tako prepričljivo in s tako vnemo, da so bili ljudje pretreseni. Med pridigami je pogosto objel veliko razpelo s Križanim tako prisrčno, da so navzoči jokali, prosili Boga usmiljenja. Še tako zakrknjene grešnike je znal ganiti, da so se spreobrnili. Na vso moč je pospeševal pobožnost križevega pota: blagoslovil je 576 novih križevih potov.
Vir: revija.ognjisce.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.