OZNANILA na 30. nedeljo med letom – MISIJONSKA, 24. 10. 2021

SLEPI PROSI JEZUSA, DA BI SPREGLEDAL

Tisti čas je Jezus prišel v Jeriho.
Ko je s svojimi učenci in s precejšnjo množico odhajal iz Jerihe,
je slepi berač Bartimáj, Timájev sin, sedél ob poti.
In ko je slišal, da je to Jezus Nazaréčan, je začel vpiti in govoriti:
»Jezus, Davidov sin, usmili se me!«
Mnogi so ga grajali, naj umolkne, on pa je še glasneje vpil:
»Davidov sin, usmili se me!«
Jezus je obstal in rekel: »Pokličite ga!«
Poklicali so slepega in mu rekli: »Le pogum, vstani, kliče te!«
Odvrgel je svoj plašč, skôčil pokonci in pohítel k Jezusu.
Jezus ga je vprašal: »Kaj hočeš, da ti storim?«
Slepi mu je dejal: »Rabuní, da bi spregledal!«
Jezus mu je rekel: »Pojdi, tvoja vera te je rešila!«
Takoj je spregledal in šel po poti za njim.
(Mr 10,46-52)

Hrepenenje po božjem usmiljenju je gnalo slepega Bartimaja, da se ni oziral na okolico, ampak je vztrajal in klical h Gospodu.
In Gospod ga je uslišal.
Bartimaj je izrazil svojo prošnjo in Jezus mu je zatrdil, da ga je njegova vera rešila.
Gospod, jaz pa tolikokrat omahujem pod pritiskom okolice. Pomagaj mi vztrajati, utrdi mi vero!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 10.00 sodeluje Meta Podlesnik Marčič s spremljavo cerkvenega ljudskega petja.

V petek, 29. 10., ob 20. uri je srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

MISIJONSKA NEDELJA, 24. 10.
Geslo letošnje misijonske nedelje se glasi: »Ne moreva, da ne bi govorila o tem, kar sva videla in slišala« (Apd 4,20). Te besede sta izgovorila apostola Peter in Janez, ko sta se morala zagovarjati pred vélikim zborom (prim. Apd 4,1-22). In to samo zato, ker sta v templju oznanjala, da je odrešitev samo v Jezusu Kristusu (prim. Apd 3,11-26).
Osrednje praznovanje bo potekalo v mariborski nadškofiji, v Vidmu pri Ptuju, rojstnem kraju misijonarja minoritskega p. Miha Drevenška. Letos obhajamo 10-letnico njegove smrti.
Nabirka današnje nedelje je namenjena za delovanje slovenskih misijonarjev.

JESENSKE POČITNICE
V tem tednu potekajo jesenske šolske počitnice zato tudi ne bo veroučnih srečanj za osnovnošolce. Tudi prihodnji ponedeljek, 1. 11., ni verouka.

MESEC ROŽNEGA VENCA
V naši baziliki Matere Usmiljenja vsak dan pred večerno mašo molimo rožni venec. V mesecu oktobru pred vsemi dopoldanskimi mašami molimo ENO DESETKO ROŽNEGA VENCA.
V kolikor imate kakšen molitveni namen, nam sporočite (v zakristiji), da bomo dopoldansko desetko ali večerni rožni venec molili po vašem namenu.
Danes bomo molili po teh namenih:
ob 8.30: za vse misijonarje
ob 10.00: za medsebojno razumevanje
ob 11.30: za zdravo pamet
ob 19.00: v zdravje

NOVEMBRSKA PISMA
Na cerkvenih klopeh najdete NOVEMBRSKA PISMA v katera lahko zapišete imena svojih pokojnih sorodnikov, prijateljev in znancev. V mesecu novembru bomo zanje vsak večer ob 19. uri darovali sv. mašo, pred njo pa molili rožni venec za vse pokojne. Vaši darovi ob tem bodo namenjeni za kritje stroškov ogrevanja.

POGOJ PCT
Od srede, 15. 9., je potrebno za sodelovanje pri bogoslužju izpolnjevati enega od POGOJEV PCT (prebolelost/cepljenje/testiranje). Morda se nam zdi to nepotrebno, je pa eden od načinov, da se ustavi širjenje koronavirusa, brez ustavitve družbenega življenja.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Ob nedeljah je prenos maše ob 8.30 na TV Exodus. Vsak dan lahko poslušate vse maše prek naše spletne strani.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Spovednice imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa pri zeleni lučki. Imejte masko in razkužene roke!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
20. oktobra 2021
Svoboda se uresničuje v dejavni ljubezni

Danes poskušajmo bolje razumeti, kaj je za apostola bistvo te svobode. Pavel pravi, da je svoboda nekaj popolnoma drugega kot »pretveza za življenje po mesu« (Gal 5,13): svoboda torej ni svobodnjaško življenje po mesu ali instinktu, individualni volji in lastnih sebičnih nagibih; nasprotno, Jezusova svoboda nas vodi, da – piše apostol – »služimo drug drugemu«. Ali je to suženjstvo? Ja, svoboda v Kristusu ima tudi nekaj suženjstva, razsežnost, ki nas vodi v služenje, v življenje za druge. Z drugimi besedami, resnična svoboda se v polnosti izraža v dejavni ljubezni. Ponovno se znajdemo pred paradoksom evangelija: svobodni smo v služenju, ne v tem, da delamo, kar hočemo. Svobodni smo v služenju in od tu prihaja svoboda; v polnosti se najdemo v meri, v kateri se darujemo; življenje posedujemo, če ga izgubimo (prim. Mr 8,35). To je čisti evangelij.
Kako razložiti ta paradoks? Saj gre za paradoks. Apostolov odgovor je tako preprost kot zahteven: »po ljubezni« (Gal 5,13). Ni svobode brez ljubezni. Egoistična svoboda, ko delam, kar hočem, ni svoboda, kajti vrača se vase in ni rodovitna. Kristusova ljubezen pa nas je osvobodila in še vedno je ljubezen tista, ki nas osvobaja od najslabšega suženjstva, suženjstva našega jaza; zato svoboda raste z ljubeznijo.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.