OZNANILA na 30. nedeljo med letom, 29. 10. 2023

LJUBI BOGA IN SVOJEGA BLIŽNJEGA

Tisti čas so farizeji slišali,
da je Jezus saduceje prisilil k molku,
in so se zbrali na enem kraju.
Eden izmed njih, učitelj postave,
ga je preizkušal z vprašanjem:
»Učitelj, katera je največja zapoved v postavi?«
Rekel mu je:
»Ljubi Gospoda, svojega Boga,
z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem.
To je največja in prva zapoved.
Druga pa je njej enaka:
Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.
Na teh dveh zapovedih stoji vsa postava in preroki.«
(Mt 22,34-40)

Jezusa so preizkušali na različne načine in ga skušali ujeti na tankem ledu in nepripravljenega, vendar je vedno znova s svojimi odgovori pokazal na globoko razumevanje Postave in Prerokov.
Ljubezen do Boga izpostavi kot največjo in prvo zapoved ter jo enači z ljubeznijo do bližnjega in samega sebe.
Gospod, naj te ljubim in prepoznavam v ljudeh, ki me obdajajo!

NAPOVEDNIK
V tem tednu potekajo JESENSKE ŠOLSKE POČITNICE zato ni verouka.

Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Na ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM bomo ob 18. uri pred Najsvetejšim molili za nove duhovne poklice in stanovitnost poklicanih.

Na PRVI PETEK počastimo Jezusovo srce, da bi bila naša imena neizbrisno zapisana v njegovem Srcu. Dopoldne obiščemo bolnike po domovih.

NOVEMBRSKA PISMA
Na cerkvenih klopeh najdete NOVEMBRSKA PISMA v katera lahko zapišete imena svojih pokojnih sorodnikov, prijateljev in znancev. V mesecu novembru bomo zanje vsak večer ob 19. uri darovali sv. mašo, pred njo pa molili rožni venec za vse pokojne.
Vaši darovi ob tem bodo namenjeni za kritje stroškov ogrevanja. Pisma oddajte v zakristiji ali v župnijski pisarni.

VSI SVETI, 1. 11.
Na slovesni in zapovedani praznik VSEH SVETIH obhajamo pri nas sv. maše po nedeljskem redu.
Popoldne bodo MOLITVE ZA POKOJNE na mariborskih pokopališčih:
– KAMNICA: ob 14.00 sv. maša v cerkvi, ob 15.00 blagoslov grobov,
– DOBRAVA: ob 14.00,
– POBREŽJE: ob 15.00.

MOLITEV ZA POKOJNE
Na VSE SVETE POPOLDNE bomo v naši baziliki ob 17.30 pred Najsvetejšim začeli z molitvijo vseh štirih delov rožnega venca in vse pokojne priporočili Božjemu usmiljenju.

POPOLNI ODPUSTEK
Cerkev naklanja v prvih osmih dneh novembra ob obisku pokopališča in molitvi za rajne POPOLNI ODPUSTEK, ki ga lahko namenimo našim pokojnim sorodnikom, prijateljem in dobrotnikom.
Za prejem popolnega odpustka moramo opraviti sv. spoved (vsaj 10 dni prej ali kasneje) in prejeti sv. obhajilo, zmoliti po namenu svetega očeta vero in očenaš ter zdravamarijo.

VREČKE KARITAS
Na policah pri cerkvenih vhodih so na voljo vrečke za Karitas, ki jih napolnite s trajnimi prehrambenimi in toaletnimi izdelki ter prinesite nazaj na zahvalno nedeljo (5. 11.).
Hvala, ker pomagate pomagat!

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse vaše darove, ki so potrebni za vzdrževanje cerkve in samostana.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.
Sprejemamo za mesec december.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
25. oktober 2023
Ciril in Metod, apostola Slovanov

Sveta brata Ciril in Metod sta se rodila v Grčiji 9. stoletju. Kot misijonarja sta poslana v Velikomoravsko, ki je takrat obsegala različna ljudstva, ki so bila že delno evangelizirana, vendar so se med njimi ohranili številni poganski običaji in tradicije. Njihov knez je prosil za učitelja, ki bi razložil krščansko vero v njihovem jeziku.
Poglejmo sedaj pričevanje teh dveh evangelizatorjev ter razmislimo o treh pomembnih vidikih.
Zlasti edinost: Grka, papež, Slovani. V tistem času v Evropi krščanstvo še ni bilo ločeno, ampak je sodelovalo v evangelizaciji.
Drugi vidik je inkulturacija: evangelizirati kulturo. Inkulturacija nam pokaže, da sta evangelizacija in kultura tesno povezani. Evangelija ni mogoče evangelizirati na abstrakten način, ampak ga je treba inkulturirati; evangelij je prav tako izraz kulture.
Zadnji vidik je svoboda. Pri pridiganju je potrebna svoboda, a za svobodo je vedno potreben pogum. Oseba je svobodna, v kolikor je pogumna in se ne pusti vkleniti mnogim stvarem, ki ji jemljejo svobodo.
Bratje in sestre, prosimo sveta Cirila in Metoda, apostola Slovanov in sozavetnika Evrope, da bi bili orodja »svobode v ljubezni« do drugih. Biti ustvarjalni, stanovitni in ponižni v molitvi in služenju.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.