OZNANILA na 30. nedeljo med letom, 25. 10. 2020

LJUBI BOGA IN SVOJEGA BLIŽNJEGA

Tisti čas so farizeji slišali,
da je Jezus saduceje prisilil k molku,
in so se zbrali na enem kraju.
Eden izmed njih, učitelj postave,
ga je preizkušal z vprašanjem:
»Učitelj, katera je največja zapoved v postavi?«
Rekel mu je:
»Ljubi Gospoda, svojega Boga,
z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem.
To je največja in prva zapoved.
Druga pa je njej enaka:
Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.
Na teh dveh zapovedih stoji vsa postava in preroki.«
(Mt 22,34-40)

Jezusa so preizkušali na različne načine in ga skušali ujeti na tankem ledu in nepripravljenega, vendar je vedno znova s svojimi odgovori pokazal na globoko razumevanje Postave in Prerokov.
Ljubezen do Boga izpostavi kot največjo in prvo zapoved ter jo enači z ljubeznijo do bližnjega in samega sebe.
Gospod, naj te ljubim in prepoznavam v ljudeh, ki me obdajajo!

NAPOVEDNIK
V tem tednu potekajo JESENSKE ŠOLSKE POČITNICE, sicer pa bodo vsi otroci (šolarji in predšolski) do preklica epidemioloških ukrepov doma. Do nadaljnjega tudi vsa kateheza poteka na daljavo.

V soboto, 31. 10., ob 15. uri, bo v naši baziliki slovesnost POSVETITVE DEVIC kandidatke Marije Magdalene Novak iz župnije Hoče. Slovesnost bo prenašana po TV Exodus. Marija Magdalena je sicer katehistinja na več župnijah in rodna sestra košaškega župnika Igorja Ignacija Novaka.
Že od apostolskih časov naprej so se krščanske device, ki jih je Gospod poklical, da se nedeljeno oklenejo njega (prim. 1 Kor 7,34-36) v večji svobodi srca, telesa in duha, z odobritvijo Cerkve odločale, da bodo živele v stanu devištva “zaradi nebeškega kraljestva” (Mt 19,12).
“Red devic, ki naredijo sveti sklep, da bodo izraziteje hodile za Kristusom, krajevni škof … po potrjenem bogoslužnem obredu posveti Bogu, skrivnostno zaroči Kristusu, Božjemu Sinu, in posveti službi Cerkve” (ZCP, kan 6O4,1). S tem slovesnim obredom “Posvetitve devic”, “devica postane posvečena oseba, nadčasovno znamenje ljubezni Cerkve do Kristusa, eshatološka podoba nebeške neveste in prihodnjega življenja” (OCV praenotanda 1, Posvetitev devic, Predhodna navodila 1).
Red devic, ki je bližnji drugim oblikam posvečenega življenja (prim. ZCP, kan. 604,1), postavi žensko osebo, živečo v svetu (ali nuno), v življenje molitve, spokornosti, služenja svojim bratom in apostolske dejavnosti, “v skladu z njenim stanom in milostmi, ki jih prejema” (OCV praenotanda 2, Posvetitev devic, Predhodna navodila 2). Posvečene device se morejo združevati, da bi zvesteje spolnjevale svoj sklep (prim. ZCP, kan. 604,2).

SV. MAŠE BREZ LJUDSTVA
Zaradi zaostrenih koronavirusnih razmer je do preklica udeležba vernikov pri sv. mašah prepovedana.

Sv. maše bomo obhajali ob običajnih urah (med tednom ob 9h in 19h, ob nedeljah ob 8.30, 10h, 11.30 in 19h). Med tednom bomo neposredno prenašali sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

OBHAJILO ob nedeljah delimo ob 12. in 18. uri, med tednom pa ob 10. in 18. uri.

Za SV. SPOVED smo na voljo v času dežurstva v pisarni, med tednom od 10h do 11h in od 17h do 18h, razen ob sredah.

MAŠNI NAMENI
V pisarni lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo mašne namene za mesec december.
Glede prostih terminov preverite na www.bazilika.info/mase, kjer izpolnite obrazec.

NOVEMBRSKA PISMA
V mesecu novembru bomo vse večerne sv. maše ob 19. uri darovali za pokojne, ki jih boste priporočili oz. zapisali v novembrskih pismih, ki jih najdete po klopeh v cerkvi. Darovi, ki jih boste ob tem priložili, bodo pripomogli k poplačilu vseh stroškov ogrevanja v cerkvi in samostanu.
Bog povrni!

OBISK na GROBOVIH
Na praznik vseh svetih, 1. 11., in spomina na verne rajne, 2. 11., letos na pokopališčih in v cerkvah niso dovoljena bogoslužja ali blagoslovi z udeležbo vernikov. Molitve opravite sami.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
21. oktobra 2020

Molitev psalmov – 2. del
Danes bomo zaključili katehezo o molitvi Psalmov. Predvsem opazimo, da se v Psalmih pogosto pojavi negativni lik, in sicer »hudobnež«; to je tisti ali tista, ki živi, kakor da Boga ne bi bilo. Gre za osebo, ki je brez vsakršne povezave s transcendentnim, brez vsake zavore pri svoji arogantnosti, ki se ne boji sodb o tem, kar misli ali kar počne.
Zaradi tega Psalter predstavlja molitev kot temeljno stvarnost življenja. Sklicevanje na absolutno in transcendentno – kar asketski učitelji imenujejo »sveti strah Božji« – je to, kar nas v polnosti naredi človeške, je meja, ki nas reši samih sebe, s tem ko nam prepreči, da bi se v to življenje vrgli na roparski in lakomen način. Molitev je rešitev za človeško bitje.
Seveda obstaja tudi zaigrana molitev, molitev, ki je namenjena samo za občudovanje s strani drugih. Tisti, ki gredo k maši samo zato, da bi se jih videlo pri maši, da bi naredili dober družbeni vtis; gredo zaigrat molitev. Jezus je glede tega odločno posvaril. Ko pa je resnični duh molitve sprejet z iskrenostjo in se spusti v srce, takrat nam molitev pomaga kontemplirati stvarnost z očmi samega Boga.
Molitev psalmov nam pomaga, da ne pademo v skušnjavo »brezbožnosti«, kar pomeni, da živimo in morda tudi molimo, kakor da Bog ne bi obstajal in kakor da ubogi ne bi obstajali.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.