OZNANILA na 3. postno nedeljo, 3. 3. 2024

PODRITE TA TEMPELJ IN V TREH DNEH GA BOM POSTAVIL

Bližala se je judovska velika noč in Jezus je šel v Jeruzalem. V templju je našel prodajalce volov, ovc in golobov ter menjalce denarja, ki so sedeli tam. In iz vrvi je spletel bič ter vse izgnal iz templja z ovcami in voli vred. Menjalcem je raztresel denar in prevrnil mize, prodajalcem golobov pa rekel: »Spravite proč vse to in iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice!« Njegovi učenci so se spomnili, da je pisano: ›Gorečnost za tvojo hišo me použiva.‹
Judje so mu rekli: »Kakšno znamenje nam pokažeš, da smeš takó delati?« Jezus jim je odgovóril in rekel: »Podrite ta tempelj in v treh dneh ga bom postavil.« Judje so tedaj rekli: »Šestinštirideset let so zidali ta tempelj, ti pa ga boš postavil v treh dneh?« On pa je govóril o templju svojega telesa.
Ko je vstal od mrtvih, so se njegovi učenci spomnili, da je govóril o tem, in verovali so Pismu in besedi, ki jo je rekel Jezus. Ko je bil med praznikom pashe v Jeruzalemu, so mnogi začeli verovati v njegovo ime, ker so videli znamenja, ki jih je delal. Jezus pa se jim ni zaupal, ker je vse poznal in ker ni bilo treba, da bi mu kdo pričeval o človeku; sam je namreč vedel, kaj je v človeku.
(Jn 2,13-25)

Velikokrat si predstavljamo Jezusa kot krotko jagnje, ki umolkne pred svojimi strižci.
Pa vendar je Jezus z jasno in odločno besedo ter z dejanji pokazal, da ima oblast in moč delati dobro in vzpostavljati mir.
Gospod, pomagaj mi živeti in prinašati mir, da bom mogel ohranjati zbranost in tihoto v tvoji hiši!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 19h prepeva pevski ansambel ELINOR pod vodstvom Roberta Feguša.

V torek, 5. 3., je ob 20h srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

V sredo, 6. 3., bo dopoldne pri nas potekalo DEKANIJSKO SREČANJE DUHOVNIKOV.

V petek, 8. 3., je ob 20h srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

Prihodnjo nedeljo, 10. 3., je ob 16h srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP4.

Prihodnjo nedeljo, 10. 3., je ob 16.30 srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

POSTNI ČAS
V postnem času smo povabljeni, da zmanjšamo ali ukinemo vse nadstandardne priboljške.
Postni čas nas vabi in izziva, da bi postali boljši, da bi v sebi odkrili tisto, kar nas oddaljuje od Boga in drugih ter se bolj posvetili delom usmiljenja.

KRIŽEV POT
Križev pot v naši baziliki molimo oz. premišljujemo v postnem času vsako sredo in petek po sveti maši ob 9. uri in zvečer ob 18.30 ter v nedeljo ob 18.30.

POSTNE DELOVNE SOBOTE
V postnem času ZA OTROKE potekajo POSTNE DELOVNE SOBOTE, kjer se pripravljamo na praznovanje velike noči. Srečanja bodo potekala:
16. 3. 2024:
– ob 10h za 3. razred in 8. razred
23. 3. 2024:
– ob 10h za 1. in 2. razred;
– ob 13h za 4. in 5. ter 6. in 7. razred

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev.
Zakaj ne bi tudi vi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.

ŠTUDENTSKA OLIMPIADA
Vsako leto v pomladnem času poteka OLIMPIADA KATOLIŠKIH ŠTUDENTSKIH DOMOV, pri kateri že od ustanovitve sodeluje tudi naš FRANČIŠKOV ŠTUDENTSKI DOM.
Letos se bomo v športnih disciplinah preizkusili to soboto, 9. 3., v športnih dvoranah Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.
Tekmovanja potekajo v nogometu, košarki, odbojki, namiznem tenisu in šahu. Važno je sodelovati, ne zmagati!

SV. FRANČIŠKA RIMSKA, 9. 3.
Štirideset let je živela kot žena in družinska mati. Izkušena je bila v pobožnosti, ponižnosti in čudoviti potrpežljivosti. Po moževi smrti je služila bolnim in šla med oblate, ki jih je v Rimu združila pod Pravilom sv. Benedikta.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
28. februar 2024
Nevoščljivost in napuh

Korenina nevošljivosti je napačna predstava o Bogu: človek ne sprejme, da ima Bog svojo »matematiko«, ki se razlikuje od naše. Na primer v Jezusovi priliki o delavcih, ki jih je gospodar poklical v vinograd ob različnih urah dneva, so tisti, ki so prišli v prvih urah, prepričani, da imajo pravico do višje plače od tistih, ki so prišli zadnji; a gospodar dá vsem isto plačilo in pravi: »Ali ne smem storiti s svojim, kar hočem? Ali si nevoščljiv, ker sem jaz dober?« (Mt 20,15). Bogu bi radi vsilili svojo sebično logiko, a Božja logika je ljubezen. Dobrine, ki nam jih daje, so namenjene delitvi z drugimi. Zato sveti Pavel kristjane poziva: »Drug drugega ljubíte z bratovsko ljubeznijo. Tekmujte v medsebojnem spoštovanju« (Rim 12,10).
In tako pridemo do drugega grešnega nagnjenja, ki ga obravnavamo danes: napuh. Ta gre z roko v roki z demonom zavisti, skupaj pa sta ti dve grešljivosti značilni za osebo, ki si prizadeva biti središče sveta, svobodno izkoriščati vse in vsakogar, predmet vsake hvale in ljubezni. Napuh je napihnjeno in neutemeljeno samospoštovanje. Prevzetnež ima zajeten »jaz«: nima empatije in se ne zaveda, da so na svetu poleg njega še drugi ljudje. Njegovi odnosi so vedno zaznamovani z uporabnostjo in prevlado nad drugim.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.