OZNANILA na 3. nedeljo med letom, 21. 1. 2024

SPOKORIMO SE IN VERUJMO EVANGELIJU

Ko so Janeza zaprli v ječo, je šel Jezus v Galilejo.
Oznanjal je Božji evangelij in govóril:
»Čas se je dopólnil in Božje kraljestvo se je približalo.
Spreobrnite se in vérujte evangeliju!«
Ko je šel ob Galilejskem jezeru,
je zagledal Simona in Andreja, Simonovega brata,
ki sta metala mrežo v jezero;
bila sta namreč ribiča.
Jezus jima je rekel:
»Hodita za menoj in narédil vaju bom za ribiča ljudi!«
Takoj sta pustila mreže in šla za njim.
Ko je šel malo naprej, je zagledal Jakoba, Zebedêjevega sina,
in njegovega brata Janeza,
ki sta bila tudi v čolnu in popravljala mreže.
Takoj ju je poklical.
In pustila sta očeta Zebedêja z najemniki v čolnu ter odšla za njim.
(Mr 1,14-20)

Začetek Jezusovega oznanjevanja je bil zelo enostaven: povabilo k spreobrnjenju in k verovanju – v evangelij, t. j. veselo oznanilo.
Potem je stopil do jezera in tam nabral nekaj učencev.
Takoj so pustili mreže in čolne ter šli za njim.
Kaj pa jaz? Ali sem se pripravljen spreobrniti? Ali verujem? Sem pripravljen iti za Kristusom?

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne je ob 16.30 srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

V četrtek, 25. 1., bo ob 9. uri med nami nadškof msgr. Alojzij Cvikl, saj bomo ob prazniku Matere Usmiljenja obhajali tudi sklep molitvene osmine za edinost kristjanov. Zvečer bo med nami frančiškanski provincialni minister p. Marjan Čuden.

V nedeljo, 28. 1., bo ob 8.30 zopet med nami nadškof msgr. Alojzij Cvikl, saj bomo obhajali zunanjo slovesnost MATERE USMILJENJA.

NEDELJA BOŽJE BESEDE
Danes obhajamo nedeljo božje besede pod geslom: »Poglejte, s kako velikimi črkami vam pišem s svojo roko« (Gal 6,11).
Povabljeni smo, da se odločimo z rokopisom prepisati odlomek Markovega evangelija ene izmed nedelj v letošnjem letu. To bo gotovo za marsikoga velik izziv.
Seznam odlomkov božje besede po dnevih najdete na www.hozana.si

SVETOPISEMSKI MARATON
Vseslovensko »maratonsko« branje Svetega pisma poteka od 20. do 25. 1. 2024, prek spleta s programom Zoom.
Več o tem lahko najdete na spletni strani: www.svetopisemskimaraton.si

EDINOST KRISTJANOV
Od 18. do 25. januarja vsako leto obhajamo TEDEN MOLITVE za edinost kristjanov, letos pod geslom »Ljubi Gospoda, svojega Boga … in svojega bližnjega kakor samega sebe« (Lk 10,25-37).

MATI USMILJENJA, 25. 1.
Letos obhajamo 277-letnico prenosa kipa Matere Usmiljenja v Maribor in postavitve na oltar v nekdanji minoritski cerkvi na Lentu (25. 1. 1747).
Ob preselitvi minoritov v ukinjeni kapucinski samostan so leta 1786 s seboj prinesli tudi kip Matere Usmiljenja, ki je dobil svoje mesto na glavnem oltarju.
Kip Matere Usmiljenja so julija 1893 prenesli iz nekdanje kapucinske cerkve v novozgrajeni frančiškanski samostan, kjer je bila v pritličju vzhodnega krila začasna kapela (danes so tam prostori Karitas), od avgusta 1900 pa je v glavnem oltarju novoposvečene cerkve.

POPOLNI ODPUSTEK
Ob 800-letnici jaslic, ki jih je sv. Frančišek postavil v Grecciu, lahko v času od 8. 12. do 2. 2. ob molitvi in ogledu jaslic prejmete popolni odpustek.
Popolni odpustek lahko prejmete tudi na praznik Matere Usmiljenja, 25. 1.

ŽUPNIJSKI DAN 2024
V soboto, 27. 1. 2024, bomo pri nas obhajali župnijski dan, s čimer bomo obeležili praznovanje naše zavetnice Matere usmiljenja (25. 1.).
Po sv. maši ob 9. uri se bomo v prijateljskem druženju in prepevanju malo poveselili in si ogledali kratek zgodovinski prikaz navzočnosti bratov frančiškanov v Mariboru.
Sklenili bomo s kosilom za vse župnijske sodelavce (ŽPS, Karitas, bralci, pevci, čistilci, krasilci, ministranti, …). Za kosilo se prijavite v župnijski pisarni oz. po e-pošti kosilo@bazilika.info
Priporočamo se za različno pecivo!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
17. januar 2024
Nečistost

Zaljubljenost je eno najbolj čistih čustev, če ga ne onesnaži grešno nagnjenje. Zaljubljen človek postane velikodušen, rad poklanja darila, piše pisma in poezije. Neha misliti nase, da bi se popolnoma usmeril na drugega, kar je lepo. Če zaljubljeno osebo vprašate: »Zakaj ljubiš?«, ne bo našla odgovora. V mnogih pogledih je njena ljubezen brezpogojna in brez razloga. Toda tako močna ljubezen je lahko nekoliko tudi naivna. Zaljubljenec v resnici ne pozna obraza druge osebe. Nagnjen je k temu, da jo idealizira, in pripravljen je dati obljube, katerih resnosti ne razume takoj. Ta »vrt«, kjer se množijo čudovite stvari, pa ni varen pred zlom. Popači ga demon nečistosti in to grešno nagnjenje pa je še posebej nevarno iz dveh razlogov.
Najprej zato, ker uničuje odnose med osebami. Da bi to potrdili, je žal dovolj pogledati vsakodnevne novice. Koliko odnosov, ki so se začeli na najboljši možni način, se je nato spremenilo v toksične in posesivne odnose, brez spoštovanja in občutka za meje? To so ljubezni, v katerih je manjkala čistost: krepost, ki je ne smemo zamenjati s spolno vzdržnostjo – čistost je več kot spolna vzdržnost –, ampak je povezana z željo, da si drugega nikoli ne lastimo.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.