OZNANILA na 23. nedeljo med letom, 9.9.2018

Tedaj so mu privedli gluhega, ki je tudi težko govoril, in ga prosili, da bi položil roko nanj. Vzel ga je k sebi, stran od množice, mu položil prste v ušesa, pljunil in se dotaknil njegovega jezika. Ozrl se je proti nebu, zavzdihnil in mu rekel: »Efatá!« to je »Odpri se!« In takoj so se mu odprla ušesa, razvezala se je vez njegovega jezika in je pravilno govoril.
(Mr 7,32-35)

Če ob današnji evangelijski zgodbi premišljujete o vsakdanjem življenju, naj to ne bo omejeno le na trenutke tišine. Namesto tega vzemite zgodbo s seboj tudi v svoj vsakdan, na svoje delo, v svoje poslušanje in govorjenje skozi ves dan, ne glede na to, kje se boste gibali.
Bodite pozorni na svoje poslušanje in govorjenje, ali zares poslušate s srcem in iz srca govorite. In navajajte se na poslušanje, ki med mnogimi besedami, ki jih zaznavate, zasliši Boga. In naučite se govoriti tako, da bodo vaše besede prihajale iz ljubečega srca. Potem boste začutili, kako se vaše besede dotikajo ljudi okrog vas in jih zbujajo v življenje, kako nenadoma nastaja odnos in se nad vami odpira nebo.
Če boste pozorno poslušali in zavestno govorili, boste spoznali, da gre na koncu zmeraj za to, da bi v vsem poslušali Božji glas in dovolili, da v sleherni besedi odzvanja Božja beseda. In Božja beseda je zmeraj beseda ljubezni in beseda, ki ustvarja življenje. In s premišljevanjem te zgodbe o ozdravljenju se uvajajte v neprestano molitev, da bi bila vaša ušesa vedno odprta za pogovor, v katerem se Bog pogovarja z vami, in da bi vaša usta neprenehoma hvalila Boga za vse, kar v vsakem trenutku počne za vas in kar vam podarja. Potem se lahko uglasite s hvalo množice: »Vse prav dela: gluhim daje, da slišijo, nemim, da govorijo.«
Anselm Grün, Duhovne vaje za vsak dan

NAPOVEDNIK

V petek, 14. septembra, obhajamo PRAZNIK POVIŠANJA SVETEGA KRIŽA in hkrati god Slovenske frančiškanske province svetega Križa. Ob tem prazniku se obračamo na vas s prošnjo, da bi se vseh bratov spomnili v molitvi in nas priporočili Božjemu varstvu! Naj nam bo znamenje križa v spodbudo in naj nas tako kot svetega Frančiška nagovarja k dejanjem ljubezni.

37. STIČNA MLADIH
V soboto, 15. septembra, bo od 9. do 18. ure ob cistercijanskem samostanu v Stični vseslovensko srečanje mladih.
Iz Maribora bo organiziran avtobusni prevoz. Prispevek za prevoz je 10 €, za srečanje v Stični pa 5 €. Prijave zbira p. Janez do ponedeljka, 10. 9. 2018 (janez.papa@rkc.si).

Približuje se NOVO VEROUČNO LETO. V naši župniji bomo z rednimi veroučnimi srečanji začeli v ponedeljek, 17. septembra. Urnik verouka je na oglasni deski in spletni strani župnije.
Vse starše otrok, ki bodo pri nas obiskovali verouk, prosimo, da svojega otroka vpišete k župnijski katehezi pred začetkom verouka ali najkasneje pri prvi uri verouka. Za vsakega otroka (od prvega do devetega razreda) izpolnite vpisnico k župnijski katehezi. Za vpis otroka v prvi razred potrebujete tudi otrokove krstne podatke. Če je bil otrok krščen v naši župniji, imamo podatke o krstu otroka v naši krstni knjigi. Če je bil otrok krščen v drugi župniji, prinesite s seboj krstni list, ki ga dobite v župniji, v kateri je bil otrok krščen, ali družinsko knjižico, ki ste jo dobili pri cerkveni poroki in je bil ob krstu vanjo vpisan krst vašega otroka.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 16. 9. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

DUHOVNA ISKRICA
Gospod, ne daj mi preveč razuma, toda dovolj, da bom razumel življenje in ljudi. Ne daj mi preveč moči, toda dovolj za delo. Ne daj mi preveč uspeha, toda dovolj, da bom znal živeti in pomagati. Ne daj mi tudi preveč pokornega prilagajanja, toda dovolj samozavesti, da bom lahko opravljal svoje dolžnosti. Gospod, kakšno mešanico sreče in trpljenja mi želiš dati, to prepustim tebi. Samo pomagaj mi, da bom danes srečen.«
Phil Bosmnans, Živi vsak dan

SVETNIK TEDNA

MATI TEREZIJA
Mati Terezija je bila vse svoje življenje velika svetnica. Svoje življenje je podarjala najbolj ubogim med ubogimi in ni se bala nežno negovati nalezljivih gobavcev, zapisanih smrti. Kadar je imela trenutek časa, recimo na vlaku ali v letalu, je vzela list papirja in zapisala pomembne stvari o Bogu, iz katerih se lahko veliko naučimo. Nekoč je tako zabeležila naslednje:
»Pogosto lahko vidiš žice ob cesti. Dokler v njih ni toka, ni luči. Žica si ti in jaz. Tok je Bog. Če dopustimo, da tok teče skozi nas, prinašamo svetu luč: JEZUSA. Če ne sprejmemo toka, razširjamo temo.«
Kako krepke besede. To je vse, kar moraš vedeti. Preberi jih trikrat ali petkrat ali desetkrat. Ali si pod napetostjo? Vsak dan znova se moramo truditi za to. Naj ti to uspeva vse tvoje življenje. Priporoči se Svetemu Duhu in lažje ti bo.
Pridi, Sveti Duh! Pridi tudi v moje srce! Napolni me s svojim veseljem, svojim mirom, svojo Božjo močjo. Pridi in prebivaj v meni! Naseli se vame. Preženi iz kamrice mojega srca vse slabe misli, ves nemir, vso žalost in tesnobo. Sveti Duh, bodi moj najboljši prijatelj in svetovalec. Vodi me, da nikdar ne zaidem s poti Boga. Navdihuj mi misli miru. Tolaži me, ko sem žalosten. Okrepi me v skušnjavi. Ogrej me, kjer je moja ljubezen v nevarnosti, da se ohladi. Daj, da bom svetil in bom znamenje Božje ljubezni za druge ljudi. Amen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.