OZNANILA na 22. nedeljo med letom, 28. 8. 2022

KDOR SE PONIŽUJE, BO POVIŠAN

Ko je Jezus v soboto prišel na obed v hišo nekega prvaka med farizeji,
so ga ti opazovali.
Ko je videl, kako si izbirajo prve sedeže, je povabljenim povedal priliko.
Govóril jim je: »Kadar te kdo povabi na svatbo,
ne sédaj na prvo mesto, ker je lahko povabljen kdo, ki je imenitnejši od tebe,
pa bo prišel tisti, ki je povabil tebe in njega,
in ti rekel: ›Daj prostor temu!‹
Takrat se boš začel v sramoti presedati na zadnje mesto.
Kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto,
da ti reče tisti, ki te je povabil, ko pride: ›Prijatelj, pomakni se više!‹
Takrat boš počaščen vpričo vseh, ki so s teboj pri mizi;
kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.«
Tistemu, ki ga je povabil, pa je govóril:
»Kadar prirejaš kosilo ali večerjo,
ne vabi ne prijateljev ne bratov ne sorodnikov ne bogatih sosedov,
da te morda tudi oni ne povabijo in ti povrnejo.
Nasprotno, kadar prirejaš gostijo,
povabi uboge, pohabljene, hrome, slepe,
in blagor tebi, ker ti ne morejo povrniti;
povrnjeno ti bo namreč ob vstajenju pravičnih.« (Lk 14,1.7-14)

Včasih nam je bolj všeč ospredje, spet drugič smo rajši nekje v ozadju. Pomembno se je zavedati, da nas je Jezus povabil na svojo gostijo.
O, da bi se vedno rad odzval njegovemu povabilu!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Na ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM bomo ob 18. uri pred Najsvetejšim molili za nove duhovne poklice in stanovitnost poklicanih.

Na PRVI PETEK počastimo Jezusovo srce, da bi bogato blagoslovil kraje in skupnosti, kjer bodo imeli na častnem mestu njegovo podobo in ga ljubili in častili ter se mu izročali v posebno varstvo. Dopoldne bomo po domovih obiskali bolne in ostarele, da bodo lahko prejeli zakrament sv. spovedi in obhajilo. Sporočite, če poznate koga, ki bi bil vesel našega obiska.

V petek, 2. 9., bo ob 20. uri srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

ŽUPNIJSKA PISARNA
Od ponedeljka, 5. 9., bo zopet redno dežurstvo v župnijski pisarni. Dopoldne med 10. in 11. uro, popoldne pa med 17. in 18. uro. Ob sredah, sobotah, nedeljah in praznikih je pisarna zaprta!

KATEHEZA
Pred vrati je NOVO KATEHETSKO LETO 2022/23. Razpored dejavnosti je obešen na oglasni deski in je na voljo tudi na spletni strani.
Z rednimi srečanji osnovnošolskih skupin začnemo v ponedeljek, 12. septembra 2022.
Starši veroukarjev ste povabljeni, da ob prvem veroučnem srečanju izpolnite VPISNICO, s katero obenem tudi izrazite soglasje za versko vzgojo svojih otrok. Vpisnico lahko izpolnite tudi v župnijski pisarni.

DUHOVNI POKLICI
Prihodnjo nedeljo, 4. 9., bo popoldne ob 15. uri NA BREZJAH potekala MOLITEV ZA NOVE DUHOVNE POKLICE pri frančiškanih.
V minulem tednu je v petek na Trsatu pri Reki na Hrvaškem, v frančiškanskem svetišču Trsatske Matere Božje, potekal obred preobleke ob začetku noviciata. Dva slovenska kandidata (Filip in Andraž) sta s tem začela leto preizkušnje. Po enem letu pa je v soboto noviciat zaključil br. Domen Iljaš. Bogu hvala za nove duhovne poklice!
V soboto, 10. 9., bo na PTUJSKI GORI potekal ŠKOFIJSKI MOLITVENI DAN za duhovne poklice.

STIČNA MLADIH
Vsako leto na tretjo soboto v mesecu septembru v Stični poteka srečanje mladih iz vse Slovenije. Letos bo tako v soboto, 17. 9., potekalo že 41. srečanje mladih. Za prevoz iz Maribora so možne prijave na spletni strani: https://dekanija-maribor.rkc.si/sticna

MAŠNI NAMENI
V pisarni lahko po vsaki sveti maši naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo mašne namene za mesec september in oktober.
Od 1. septembra je dar za mašni namen 23 €.
Mašne namene lahko naročite tudi prek spleta: www.bazilika.info/mase

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
24. avgusta 2022
Naš cilj so nebesa

Bistvo življenja, ki nam je bolj dragoceno, ko se bližamo svojemu slovesu, nam postane dokončno jasno. Ta modrost starosti je kraj našega pripravljanja, ki osvetljuje življenje otrok, mladih, odraslih in celotne skupnosti. (Mi) »stari« bi morali biti to za druge: luč za druge. Vse naše življenje se zdi kot seme, ki bo moralo biti zakopano, da se bosta rodila njegov cvet in sad. Rodilo se bo skupaj z vsem drugim na svetu. Ne brez porodnih bolečin, ne brez bolečin, vendar se bo rodilo. In življenje vstalega telesa bo stokrat in tisočkrat bolj živo, kot smo ga okusili na tej zemlji (prim. Mk 10,28-31).
Dragi bratje in sestre, ni naključje, da vstali Gospod medtem ko čaka apostole na bregu jezera, peče ribe in jim jih potem ponudi. To dejanje pozorne ljubezni nam daje slutiti, kaj nas čaka, medtem ko potujemo na drugi breg. Da, dragi bratje in sestre, posebej vi ostareli, najboljše v življenju šele pride. »Ampak mi smo stari, kaj več moramo še videti?« Najboljše v življenju šele pride. Upajmo, upajmo na to polnost življenja, ki nas vse čaka, ko nas Gospod pokliče. […] Prehod skozi tista vrata povzroča malo strahu, ker ne vem, kaj pomeni ta prehod, vendar pa te vedno naprej vodi Gospodova roka; in ko se pride skozi vrata, je praznovanje. Bodimo pozorni, On nas čaka; samo en prehod in nato praznovanje.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.