OZNANILA na 22. nedeljo med letom, 1. 9. 2019

KDOR SE PONIŽUJE, BO POVIŠAN
Ko je Jezus v soboto prišel na obed v hišo nekega prvaka med farizeji, so ga ti opazovali. Ko je videl, kako si izbirajo prve sedeže, je povabljenim povedal priliko. Govóril jim je: »Kadar te kdo povabi na svatbo, ne sédaj na prvo mesto, ker je lahko povabljen kdo, ki je imenitnejši od tebe, pa bo prišel tisti, ki je povabil tebe in njega, in ti rekel: ›Daj prostor temu!‹ Takrat se boš začel v sramoti presedati na zadnje mesto. Kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto, da ti reče tisti, ki te je povabil, ko pride: ›Prijatelj, pomakni se više!‹ Takrat boš počaščen vpričo vseh, ki so s teboj pri mizi; kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.«
Tistemu, ki ga je povabil, pa je govóril: »Kadar prirejaš kosilo ali večerjo, ne vabi ne prijateljev ne bratov ne sorodnikov ne bogatih sosedov, da te morda tudi oni ne povabijo in ti povrnejo. Nasprotno, kadar prirejaš gostijo, povabi uboge, pohabljene, hrome, slepe, in blagor tebi, ker ti ne morejo povrniti; povrnjeno ti bo namreč ob vstajenju pravičnih.« (Lk 14,1.7-14)

Sv. Ambrož pravi: »Jezusa je povabil nek krajevni dostojanstvenik, da bi »jedel kruh« na sobotni predpraznični večer. Ob tej priložnosti je storil čudež ter gostitelju in povabljenim, ki so bili predvsem farizeji, za njih dobro jim namenil nauk.« Sv. Ciril Aleksandrijski pa pravi: »Jezusova navodila gostom ob mizi se tičejo ponižnosti, torej daru podarjenem tistim, ki hodijo za njim. Vabi torej farizeje, da ga posnemajo s skromnim in hvalevrednim življenjem, ne pa da hitijo za svetno slavo, kakor se to vidi na pojedini.« Sv. Avguštin dodaja: »Jezus jasno loči med tistimi, ki so ponižni ter tistimi, ki so ošabni.« Sv. Benedikt pojasnjuje: »Jakobova lestev s svojo možnostjo, da se po njej vzpenja in spušča, predstavlja takšen način življenja, po katerem smo povišani ali ponižani.« Sv. Irenej Lyonski razlaga: »Jezus nakaže, da deliti pojedino z obrobnimi, prinaša blagoslov, če ti ti ne morejo povrniti tega in doda, da bo vsak prejel povračilo pri zadnji večerji, ko bo revež sedel za mizo s pravičnim.« Sv. Avguštin še doda: »Ponižnost je v Jezusovem nauku znamenje mesijanske dobe, torej ponižnost, ki jo zaznamuje izpoved grehov.«
Vir: hozana.si

NAPOVEDNIK
V soboto, 7. septembra, bo dopoldne pri nas potekal še zadnji termin SEMINARJA ZA PSALMISTE, ki ga pripravlja Zavod za cerkveno glasbo (https://cerkvena-glasba.si).

V nedeljo, 8. septembra, na praznik MARIJINEGA ROJSTVA, bomo ob 18.30 prepevali péte litanije Matere Božje. Vabljeni že ob 18. uri, ko bomo v naši baziliki molili za blagoslov misijona.

VEROUK
Še en teden nas loči od pričetka rednega verouka. V letošnjem letu bomo imeli tudi posebno skupino za PREDŠOLSKE OTROKE (3-6 let), ki se bo dobivala ob torkih ob 17h. Novost je tudi skupina OTROŠKI KATEHUMENAT (ponedeljek ob 15h), to je za vse tiste, ki jim še manjka kakšen zakrament (krst, obhajilo, spoved) pa so že v višjih razredih osnovne šole.
Ne spreglejte pa tudi skupine FRANČIŠKOVIH OTROK, s katero bomo ponovno začeli ob petkih (vsak 2. in 4. petek ob 16h).

KRSTI, POROKE, POGREBI
V mesecu avgustu so bili KRŠČENI 4 otroci (dve dekleti in dva fanta): Liza Kranjc, Phoebe Breznik Abbarno, Maks Dukarič in Bine Krajnc.
POROKA: Sebastijan Jagarinec in Kristina Koler, zlato poroko sta imela Marija Ana in Jožef Stermšek.
POKOPALI smo pet oseb: Veroniko Krebs, Jožefo Kolar, Antonijo Novak, Anico Sternad in Frančiško Murovec. Naj počivajo v miru!

ČIŠČENJE CERKVE
Vsak četrtek po 9. maši dopoldne poteka v naši baziliki redno čiščenje. Morda bi lahko s svojo pomočjo razbremenili stalno ekipo čistilcev. Pridi in poglej!

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 8. 9. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Marica Fleisinger
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: člani FSR, 2. berilo: člani FSR

MISIJON 2019
Predavanje: Maribor brez 1859
Ponedeljek, 2. september, ob 19.30 v Slomškovi dvorani, Slomškov trg 20.
Gostje: David Sipoš, dr. Vinko Potočnik, dr. Miran Lavrič in dr. Stane Granda.

Uvodna misijonska sv. maša
Sreda, 4. september, ob 18.30, v stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika.
160-letnica prenosa sedeža škofije v Maribor, somaševanje dekanijskih duhovnikov ob nadškofu Alojziju Cviklu, podelitev misijonskih sveč vsem župnijam, posebej vabljeni člani ŽPS.

Slavljenje za družine
Nedelja, 8. september, ob 16.00 v župniji Maribor – Sv. Janez Bosko.

SVETNIK TEDNA

SV. GREGOR VELIKI (540-604)
3. september
Za Leonom I. je Gregor I. drugi in edini papež, ki mu je zgodovina prisodila naslov Veliki. Zaslužil si ga je, ker je modro vodil krmilo Kristusove Cerkve v času, ko je stari vek prehajal v srednjega. Razumno je povzel pridobitve dotedanjih krščanskih stoletij in jih kot skrbno urejeno dediščino izročil prihodnjim. Bil je prvi papež iz vrst zahodnega meništva, zato je mogel benediktinskemu redu naložiti dolžnost misijonarjenja med novimi evropskimi poganskimi narodi. Zapustil je globoke duhovne spise, preuredil je bogoslužje in petje (gregorijanski koral), kar je vse imelo stoletno veljavo. Bil je res ‘božji konzul’, kakor je zapisano na njegovem grobu: namreč od Boga poslani pomočnik vsemu človeštvu in svetovalec ljudem kot glasnik božje volje.
Njegovo največje in najbolj osebno delo pa je bilo misijonsko delo na Britanskem otoku. Zgodovinsko najvažnejši je bil sklep, da je za misijonarje izbral benediktince, ki jim je naročal, naj poganskih svetišč ne rušijo, temveč jih spreminjajo v krščanske cerkve. Priporočal je blago misijonsko metodo, ki so jo uporabljali blagovestniki tudi med našimi slovenskimi predniki.
Vir: revija.ognjisce.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.