OZNANILA na 21. nedeljo med letom, 25. 8. 2019

JEZUS JE ODREŠENIK VSEH LJUDI
Tisti čas je Jezus na poti v Jeruzalem šel skozi mesta in vasi in učil. Tedaj mu je nekdo rekel: »Gospod, ali je malo teh, ki se bodo rešili?« On pa jim je dejal: »Prizadevajte si, da vstopite skozi ozka vrata, kajti povem vam: veliko jih bo želelo vstopiti, pa ne bodo mogli. Ko bo hišni gospodar vstal in vrata zaprl, boste ostali zunaj. Začeli boste trkati na vrata in govoriti: ›Gospod, odpri nam!‹ Pa vam bo odvrnil: ›Ne vem, od kod ste.‹ Tedaj mu boste začeli govoriti: ›S teboj smo jedli in pili in po naših ulicah si učil,‹ toda rekel vam bo: ›Ne vem, od kod ste. Pojdite proč izpred mene vsi, ki delate krivico!‹ Tam bo jok in škripanje z zobmi, ko boste videli Abrahama, Izaka in Jakoba in vse preroke v Božjem kraljestvu, sebe pa vržene ven. Prišli pa bodo od vzhoda in zahoda, od severa in juga in bodo sedli za mizo v Božjem kraljestvu. In glej, so zadnji, ki bodo prvi, in so prvi, ki bodo zadnji.« (Lk 13,22-30)

Sv. Ciril Aleksandrijski pravi: »Vprašanje o tem, koliko bo zveličanih ter Jezusov odgovor o poti zveličanja, kažeta na to, kar je res pomembno, torej ne koliko bo zveličanih temveč, kako postaneš ‘zveličan’. Vstopiti skozi ozka vrata zahteva odločno vero ter neomadeževano moralnost. Široka vrata pa so za tiste, ki se ne menijo za postavo in to pokažejo s svojim grešnim obnašanjem.« Sv. Avguštin pa pravi: »Hrana, ki so jo jedli v Jezusovi navzočnosti, je bil Kristus, torej hrana, ki so jo jedli njegovi sovražniki, ki so ga zavrgli.« Sv. Ciril Aleksandrijski nadaljuje: »Biti za isto mizo z Jezusom med njegovim zemeljskim poslanstvom, ni zagotovilo za sedež pri eshatološki gostiji. Tudi tisti, ki se udeležujejo Gospodove večerje, si lahko preskrbijo obsodbo, v kolikor niso prepoznali v tem Gospodovo telo in kri ter zato niso izpolnili Očetovo voljo.« Sv. Avguštin dodaja: »Trije modri predstavljajo vse tiste, ki bodo prišli z vseh koncev sveta ter bodo sedeli pri eshatološki poročni gostiji.« Sv. Ciril Aleksandrijski ponovno pravi: »Ironično je, da bodo gostje na tej eshatološki gostiji zelo verjetno tisti, ki so bili od Izraela zavrženi ter pogani. To se zelo dobro ujema s tipično Lukovo tematiko o velikem preobratu, na osnovi katerega bo zadnji prvi in prvi zadnji.«
Vir: hozana.si

ROMANJA
ROMANJE BOLNIKOV IN OSTARELIH v Puščavo bo v soboto 31. 8. 2019.
Ob 9. uri molitvena ura in ob 10. uri maša, ki jo bo vodil nadškof Alojzij Cvikl. Priložnost bo tudi za sv. spoved in prejem zakramenta bolniškega maziljenja.
Za našo dekanijo je predviden tudi AVTOBUSNI PREVOZ po naslednjem voznem redu:
7.30 Tezno
7.40 Pobrežje
7.50 Mercator center
8.00 Qulandia
8.10 Ljudski vrt – VIOLE
8.20 Kamnica
Po potrebi se avtobus ustavi tudi v Selnici.
V župnijski pisarni sprejemamo prijave, cena prevoza 4 €.

V nedeljo, 1. 9. 2019, bomo romali na Brezje. Tam bo MOLITEV ZA NOVE FRANČIŠKANSKE DUHOVNE POKLICE. Prijave v župnijski pisarni!

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 1. 9. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

VEROUK
Z rednim veroukom oz. katehezo bomo pričeli v ponedeljek, 9. septembra. Na prvem srečanju bodo vsi otroci vpisani, vsi ki boste prišli na novo, pa imejte s seboj tudi družinsko knjižico oz. datum krsta.
Letos bomo imeli tudi skupino za PREDŠOLSKE OTROKE (3-6 let).
Preglejte URNIK DEJAVNOSTI za otroke in mlade, seveda pa imamo programe tudi za odrasle in starejše.
Morda pa je čas, da se vključite tudi v kakšno ZAKONSKO SKUPINO.

MISIJON 2019
Pred nami je mariborski dekanijski misijon, ki se bo odvijal pod geslom: »Ne boj se, samo veruj!« (Mr 5,36).
Misijon bo potekal od 4. septembra do 25. decembra 2019.
Ob 160-letnici prenosa škofijskega sedeža v Maribor in 20-letnici beatifikacije bl. škofa Antona Martina Slomška, bo različno misijonsko dogajanje poživilo in okrepilo vero v Mariboru in okolici.
Misijonsko dogajanje je razdeljeno v tri dele:
september: duhovno-molitvena priprava misijona
oktober in november: misijonsko dogajanje v dekaniji in po župnijah
december: misijon prenesti v življenje
Nekateri dogodki bodo skupni (na dekanijski ravni), drugi dogodki bodo medžupnijski, vsaka župnija pa bo imela tudi nekaj lastnih programov.
Pri nas bodo misijonski vsi vikendi v mesecu novembru!
Preglejte misijonski program! >>>

SVETNIK TEDNA

SV. AVGUŠTIN (354-430)
28. avgust
Svetemu Avguštinu so po pravici dali naslov ‘učitelj milosti’. To je bil v dvojnem pogledu: v njegovem življenju se je na čudovit način pokazala moč božje milosti, ki ga je iz zmot privedla do spoznanja resnice in mu dala poguma, da se je od grešnosti obrnil h krepostnemu življenju. Prav lastna življenjska izkušnja je dala Avguštinu tisto bistrovidnost, s katero v svojih spisih z izredno jasnostjo razlaga verski nauk o izvirnem grehu ter brani resnico o božji milosti, brez katere padli človek ne more iz svoje moči storiti nič zveličavnega.
Avrelij Avguštin se je rodil 13. novembra 354 v mestecu Tagaste v severnoafriški pokrajini Numidiji. Njegov oče Patricij je bil pogan, mati Monika pa kristjanka, pobožna in modra. Deček je kazal izredno nadarjenost pa tudi močna nagnjenja k slabemu, kakor priznava v svoji avtobiografiji Izpovedi, ki jih je napisal kmalu potem, ko je postal škof in spadajo med bisere svetovne književnosti. Umrl je 28. avgusta leta 430, ko so mesto oblegali Vandali.

Vir: revija.ognjisce.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.