OZNANILA na 2. adventno nedeljo, 6. 12. 2020

IZRAVNAJMO STEZE ZA GOSPODA

Začetek evangelija Jezusa Kristusa, Božjega Sina;
kakor je zapisano pri preroku Izaíju:
»Glej, pošiljam svojega glasnika pred tvojim obličjem,
ki bo pripravil tvojo pot.
Glas vpijočega v puščavi:
Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze!«
Tako je nastópil Janez Krstnik v puščavi
in oznanjal krst spreobrnjenja v odpuščanje grehov.
K njemu je prihajala vsa judejska dežela in vsi Jeruzalemčani.
Dajali so se mu krstiti v reki Jordan in priznavali svoje grehe.
Janez je bil oblečen v kameljo dlako in imel usnjen pas okoli ledij.
Jedel je kobilice in divji med.
Oznanjal je:
»Za menoj pride močnejši od mene
in jaz nisem vreden,
da bi se sklônil pred njim
in mu odvezal jermen njegovih sandal.
Jaz sem vas krstil z vodo,
on pa vas bo krstil s Svetim Duhom.«
(Mr 1,1-8)

Adventni čas nas spodbuja in vabi k spreobrnjenju in pokori.
Za prerokom Izaijo tudi Janez Krstnik v puščavi kliče, naj pripravimo pot Gospodu in zravnamo njegove steze.
Gospod, izmij iz mene vse prepreke, ki mi onemogočajo, da bi te sprejel!

NAPOVEDNIK
Predvideno MIKLAVŽEVANJE ZA OTROKE letos odpade.

Zvečer ob 21h je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1 na daljavo.

V torek, 8. 12., na praznik BREZMADEŽNEGA SPOČETJA DEVICE MARIJE, bo pri nas nedeljski red sv. maš.

BREZMADEŽNA
8. decembra obhajamo slovesni praznik BREZMADEŽNEGA SPOČETJA DEVICE MARIJE.
Marija je bila spočeta po naravni poti, kakor vsak drug otrok. Zaradi posebne naloge v zgodovini odrešenja, saj je bila izbrana, da postane Božja Mati, pa je bila po nauku Cerkve obvarovana madeža izvirnega greha in je bila vse od spočetja deležna posvečujoče milosti. To tudi izraža besedna zveza brezmadežno spočetje.
Nauk o Marijinem brezmadežnem spočetju namreč pravi, da je bila Marija, ki je bila pred vsemi veki določena za mati Božjega Sina Jezusa Kristusa, ravno zaradi te svoje naloge vnaprej predvidena za svetost in čistost. Bog je zaradi Jezusovega rojstva vnaprej odel Marijo s svojo milostjo, da je bila od samega začetka svojega bivanja čista in brez madeža. Vse to se je zgodilo že takrat, ko sta jo spočela njena starša sv. Joahim in sv. Ana. Zato pravimo, da je bila Marija brez madeža spočeta, oziroma da je Brezmadežno Spočetje (Lurd). Marija je bila torej obvarovana vsakega greha in še prav posebej izvirnega greha, s katerim smo ljudje ranjeni in zaradi njega nagnjeni k slabemu.

MAŠNI NAMENI
V pisarni lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo mašne namene za mesec januar, nekaj prostih terminov pa je tudi za mesec december.
Glede prostih terminov preverite na www.bazilika.info/mase, kjer izpolnite obrazec.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Do preklica vsa KATEHEZA in srečanja skupin potekajo na daljavo.

Do preklica je udeležba vernikov pri sv. mašah prepovedana.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

V cerkvi je do nadaljnjega dovoljena zgolj zasebna molitev ENEGA vernika ali ene družine ali članov istega gospodinjstva.

Po predhodnem dogovoru je SV. OBHAJILO izven maše dovoljeno deliti zgolj in samo posamično – enemu verniku oziroma eni družini ali članom istega gospodinjstva. V tem primeru se vernik z duhovnikom po telefonu ali e-pošti predhodno dogovori za določeno uro.
Za SV. SPOVED smo na voljo v času dežurstva v pisarni, med tednom od 10h do 11h in od 17h do 18h, razen ob sredah. Spovedanec si mora pred vstopom razkužiti roke in vstopiti z masko.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
2. decembra 2020

Blagoslov
Bogu, ki blagoslavlja, tudi mi odgovarjamo z blagoslavljanjem. Bog nas je naučil blagoslavljati in tudi mi moramo blagoslavljati. To je molitev slavljenja, čaščenja, zahvaljevanja. Molitev je veselje in priznanje. Bog ni čakal, da se spreobrnemo, da bi nas šele zatem začel ljubiti, temveč nas je ljubil mnogo prej, ko smo bili še v grehu.
Ne moremo blagoslavljati samo tega Boga, ki nas blagoslavlja. Vse moramo blagoslavljati v Njem, vse ljudi. Blagoslavljati Boga je blagoslavljati brate, blagoslavljati svet. To je izvor krščanske krotkosti, sposobnost, da se čutimo blagoslovljeni, in sposobnost, da blagoslavljamo. Če bi vsi tako počeli, vojn zagotovo ne bi bilo. Ta svet potrebuje blagoslova. In mi lahko damo blagoslov in prejmemo blagoslov. Oče nas ljubi. Nam pa ostaja samo veselje, da ga blagoslavljamo, in veselje, da se mu zahvaljujemo, ter se pri Njem učimo blagoslavljati in ne preklinjati. Samo eno besedo ljudem, ki so navajeni preklinjati, ljudem, ki imajo na ustih in tudi v srcu vedno slabo besedo preklinjanja. Vsak med nami lahko razmisli: Imam navado preklinjati? In prositi Gospoda za milost, da bi spremenilo to navado, kajti imamo srce, ki je blagoslovljeno in iz blagoslovljenega srca ne more priti preklinjanje. Naj nas Gospod uči, da ne bomo nikoli preklinjali, ampak blagoslavljali.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.