OZNANILA na 12. nedeljo med letom, 19. 6. 2022

JEZUS NAPOVE SVOJO SMRT

Ko je Jezus nekoč na samem molil, so bili z njim učenci;
in vprašal jih je: »Kaj pravijo ljudje, kdo sem?«
Odgovorili so:
»Janez Krstnik, drugi: Elija,
spet drugi pa, da je vstal eden od starodavnih prerokov.«
Nato jim je rekel: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?«
Peter je odgovóril: »Božji Maziljenec.«
Strogo jim je prepovedal, da bi o tem komu pripovedovali.
Rekel je:
»Sin človekov mora veliko pretrpeti.
Starešine ljudstva, véliki duhovniki in pismouki ga bodo zavrgli in umorili,
in tretji dan bo vstal.«
Vsem pa je rekel:
»Če hoče kdo iti za menoj,
naj se odpove sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj.
Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgúbil;
kdor pa izgubí svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil.«
(Lk 9,18-24)

Ni dovolj, če poznamo odgovore drugih, imeti moramo svoj odgovor na vprašanje, kdo je zame Jezus.
In ko znamo (oz. si upamo) odgovoriti na Jezusovo vprašanje, nas vabi, naj hodimo za njim.
Gospod, naj hodim za teboj!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 10.00 s petjem sodelujeta Sandra Vrbnjak in Klemen Sitar.

SV. ALOJZIJ, 21. 6.
Gospod nadškof msgr. Alojzij Cvikl ob svojem godu na praznik sv. Alojzija vabi k sv. maši v CERKEV SV. ALOJZIJA v Mariboru. V torek, 21. junija 2022, ob 10. uri.

ROJSTVO JANEZA KRSTNIKA
Letos zaradi prednosti slovesnega praznika Srca Jezusovega obhajamo slovesni praznik ROJSTVA JANEZA KRSTNIKA dan prej, v četrtek, 23. junija.
V bogoslužnem letu se slovesno spominjamo rojstva dveh oseb, ki sta najpomembnejši v zgodovini odrešenja: učlovečenega Božjega Sina Jezusa (na božič, 25. 12.) in njegove deviške matere Marije (8. 9.). Edini svetnik, čigar rojstvo Cerkev proslavlja s posebnim praznikom, je Janez Krstnik, Jezusov predhodnik.
Naša MARIBORSKA STOLNICA je posvečena Rojstvu Janeza Krstnika.

SRCE JEZUSOVO
Osem dni po prazniku Svetega Rešnjega telesa in krvi obhaja Cerkev slovesni praznik SRCA JEZUSOVEGA.
Praznik skuša prodreti v globino in notranje jedro Kristusove skrivnosti, iz katerega pritekajo vsa velika dela v naše odrešenje, posebno še Kristusova daritev na križu. In to je tista ljubezen, ki si je prevzela našo človeško naravo in nas v Kristusu začela ljubiti tudi s človeškim srcem ter dosegla svoj vrhunec v kalvarijski daritvi, ko so iz prebodene Kristusove strani začele teči reke žive vode, ki odslej nikdar več ne bodo usahnile.
Častiti Srce Jezusovo pomeni častiti Jezusovo osebo s posebnega vidika njegove odrešenjske ljubezni. Zato ta pobožnost ne nasprotuje drugim zdravim pobožnostim, ki jih Cerkev priporoča, temveč jih krepi, poglablja in prešinja.

MARIJINO BREZMADEŽNO SRCE
Praznik MARIJINEGA BREZMADEŽNEGA SRCA obhajamo dan po prazniku Srca Jezusovega.
Marija je hranila v svojem srcu vse, kar se je nanašalo na Jezusa. Zato smemo reči, da sta tudi odgovor na angelovo oznanilo Mariji in zato tudi spev Magnifikat prihajala iz Marijinega »srca«, od koder izvirajo najgloblje in temeljne človekove življenjske odločitve. Sv. Janez Eudes pravi, da je Magnifikat »spev Marijinega srca«. Torej je Marijino srce izvir njene vere, globoke in čiste, ponižnosti in ljubezni, ki se je pokazala v teh okoliščinah.

POKRAJINSKI TABOR OFS
V soboto, 25. 6., bo na Vidmu pri Ptuju potekal pokrajinski tabor FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Pod geslom »Glasniki veselja in upanja« se bodo zbrali bratje in sestre iz celotne mariborske pokrajine.

VRTNICE 2022
V juniju pri sv. mašah prebiramo VRTNICE o Antonu Strletu in Jezusovem Srcu.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
15. junija 2022
Radostno služenje vere

Kjer ni pogovora med mladimi in starimi, nekaj manjka in raste generacija brez preteklosti, torej brez korenin.
Če nam je prvo lekcijo dal Jezus, nam drugo daje starejša žena, ki je »vstala in jim začela streči«. Tudi kot ostareli ljudje lahko, celo moramo, služiti skupnosti. Dobro je, da starejši še vedno gojijo odgovornost za služenje in premagujejo skušnjavo, da bi se umaknili. Gospod jih ne zavrže, nasprotno, daje jim moč za služenje. Evangelisti v pripovedi ne poudarjajo ničesar posebnega: gre za normalnost hoje, ki se je bodo učenci v polni meri naučili na poti oblikovanja, ki ga bodo doživeli v Jezusovi šoli. Starejši, ki ohranijo pripravljenost za ozdravitev, tolažbo, priprošnjo za svoje brate in sestre – bodisi učence, bodisi stotnike, ljudi, ki jih nadlegujejo zli duhovi, zavržene osebe … – so morda največje pričevanje o čistosti te hvaležnosti, ki spremlja vero. Če bi bili ostareli ljudje, namesto da so zavrženi in odstranjeni s prizorišča dogodkov, ki zaznamujejo življenje skupnosti, postavljeni v središče kolektivne pozornosti, bi jih tako spodbujali k opravljanju dragocene službe hvaležnosti Bogu, ki nikogar ne pozabi. Hvaležnost starejših za darove, ki so jih prejeli od Boga v svojem življenju, kot nas uči Petrova tašča, skupnosti povrne veselje do skupnega življenja, veri učencev pa podeli bistveno značilnost njenega cilja.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.