OZNANILA na 10. nedeljo med letom, 9. 6. 2024

HUDI DUH BO PREMAGAN

Tisti čas je Jezus prišel s svojimi učenci v hišo. Spet se je zbrala množica, tako da še jesti niso utegnili. Ko so njegovi sorodniki to izvedeli, so šli na pot, da bi ga na silo odvedli, kajti govorili so, da ni priseben. Pismouki, ki so prišli iz Jeruzalema, so govorili: »Beelzebúl ga je obsédel in s poglavarjem hudih duhov izganja hude duhove.« Tedaj jih je poklical k sebi in jim v prispodobah govóril: »Kako more satan izganjati satana? Če je kraljestvo samo proti sebi razdeljeno, takšno kraljestvo ne more obstati. Če je hiša sama proti sebi razdeljena, takšna hiša ne more obstati. Če se torej satan vzdigne sam proti sebi in se razdeli, ne more obstati, ampak je konec z njim. Nihče ne more vdreti v hišo močnega in mu izropati premoženja, če močnega prej ne zveže; šele tedaj bo izropal njegovo hišo.
Resnično, povem vam: Človeškim sinovom bo vse odpuščeno, grehi in kletve, kolikor jih bodo izrekli. Kdor pa preklinja Svetega Duha, vekomaj ne bo dosegel odpuščanja, ampak ga bo greh večno bremeníl.« To je povedal, ker so govorili: »Nečisti duh ga je obsédel.«
Tedaj so prišli njegova mati in njegovi bratje. Stali so zunaj, poslali ponj in ga poklicali. Okrog njega je sedela množica in so mu rekli: »Glej, tvoja mati, tvoji bratje in tvoje sestre so zunaj in te želijo.« Odgovóril jim je: »Kdo je moja mati in kdo so moji bratje?« In ozrl se je po tistih, ki so sedeli okrog njega, in rekel: »Glejte, to so moja mati in moji bratje! Kdor namreč izpolnjuje Božjo voljo, ta je moj brat, sestra in mati.« (Mr 3,20-35)

Kogar prevzame Jezusov nauk je čisto iz sebe. Postane nov človek. Vendar si Jezusa ne moremo prilastiti. Lahko smo njegovi bratje in sestre, če izpolnjujemo Božjo voljo.
Gospod, naj bom ves tvoj!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 10h prepeva OTROŠKI PEVSKI ZBOR MEHURČKI.

Popoldne ob 13.30 uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

Popoldne ob 16.30 uri je srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

V petek in soboto, 14. in 15. 6., bo potekala PRIPRAVA NA ZAKON.

V nedeljo, 16. 6., bo ob 11.30 ZLATA MAŠA p. Silvina Krajnca. Prosimo za vsakovrstno pecivo. Bog povrni!

VRTNICE 2024
V mesecu juniju pri mašah prebiramo VRTNICE z naslovom Ljubezen ni ljubljena, ki zajemajo iz bogate zapuščine sv. Frančiška Asiškega. Razmišljanja je pripravil frančiškan br. Miran Špelič.

»STOENKA«
Danes pri sv. maši ob 8.30 proslavljamo STOPRVI ROJSTNI DAN g. Antona Roškerja, ki pri nas še redno vsako nedeljo pobira miloščino. Rojen je bil 9. junija 1923. Bog vas živi!

SKLEP KATEHETSKEGA LETA
Danes pri sv. maši ob 10h sklepamo to katehetsko leto. Otroci bodo prejeli VEROUČNA SPRIČEVALA.
Verouka ne bo do meseca septembra, vsako nedeljo pa ste tudi med počitnicami povabljeni k sv. maši!

KATEHEZA ZA ODRASLE
To sredo ob 17. uri bo potekalo še zadnje srečanje VEROUKA ZA ODRASLE, v tem šolskem letu.

DRUŽINSKA KATEHEZA
V nedeljo, 23. 6. 2024, bo po sv. maši ob 10. uri informativno srečanje in predstavitev družinske kateheze. Vabljeni starši osnovnošolskih in srednješolskih otrok!

ANTONOVI KRUHKI, 13. 6.
Na praznik sv. Antona Padovanskega bomo pri dopoldanski in večerni sv. maši blagoslovili Antonove kruhke, ki si jih boste lahko vzeli domov.
Vsi darovi bodo namenjeni za delovanje župnijske KARITAS. Bog povrni!

ZLATA MAŠA, 16. 6.
Prihodnjo nedeljo, 16. 6., bomo ob 11.30 obhajali ZLATO MAŠO našega župljana p. Silvina Krajnca.
Pred 50 leti je bil posvečen v duhovnika in je obhajal novo mašo v naši baziliki, potem pa je svoje duhovniško in frančiškansko poslanstvo opravljal v Ljubljani za Bežigradom, na Tromostovju, na Brezjah, v Nazarjah in zadnja leta v ljubljanski Šiški.

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.

MAŠNI NAMENI
V pisarni lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
5. junija 2024
Veter veje, koder hoče

Prva stvar, ki jo izvemo o neki osebi, je njeno ime. Po imenu jo kličemo, jo ločimo od drugih in se je spominjamo. Tudi tretja oseba Trojice ima ime: imenuje se Sveti Duh. Toda »Duh« je latinizirana različica. Ime Duha, po katerem so ga poznali prvi prejemniki razodetja, s katerim so ga klicali preroki, psalmisti, Marija, Jezus in apostoli, je Ruach, kar pomeni piš, veter, dih.
V Svetem pismu je ime tako pomembno, da ga skoraj enačimo s samim človekom. Posvečevati Božje ime pomeni posvečevati in spoštovati Boga samega. Nikoli ne gre zgolj za konvencionalno poimenovanje: vedno pove nekaj o osebi, njenem izvoru ali poslanstvu. To velja tudi za ime Ruach. Vsebuje prvo temeljno razodetje o osebi in delovanju Svetega Duha. Svetopisemske pisce je Bog vodil k temu, da so ob opazovanju vetra in njegovih pojavnih oblik odkrili »veter« drugačne narave. Ni bilo naključje, da se je na binkošti Sveti Duh spustil na apostole kot »šum silovitega viharja« (prim. Apd 2,2). Bilo je, kot da bi Sveti Duh želel dati svoj podpis na to, kar se je dogajalo. Kaj nam torej o Svetem Duhu pove njegovo ime Ruach? Podoba vetra je predvsem izraz moči Svetega Duha. Veter je namreč neustavljiva in neukrotljiva sila. Sposoben je celo premikati oceane.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.