OZNANILA na 1. postno nedeljo, 10. 3. 2019

JEZUS ZAVRNE SKUŠNJAVCA

Tisti čas se je Jezus vrnil od Jordana poln Svetega Duha in Duh ga je vodil štirideset dni po puščavi, hudič pa ga je skušal. Tiste dni ni nič jedel. In ko so ti dnevi minili, je postal lačen. Hudič mu je rekel: »Če si Božji Sin, reci temu kamnu, naj postane kruh.« Jezus mu je odgovóril: »Pisano je: Človek ne živi samo od kruha.«
Nato ga je hudič povedel gor, mu v hipu pokazal vsa kraljestva sveta in mu rekel: »Tebi bom dal vso to oblast in njihovo slavo, kajti meni je izročena in lahko jo dam, komur hočem. Če torej predme padeš in me moliš, bo vsa tvoja.« Jezus mu je odgovóril: »Pisano je: Gospoda, svojega Boga, môli in njemu samemu služi!«
Potem ga je hudič odvedel v Jeruzalem, ga postavil vrh templja in mu rekel: »Če si Božji Sin, se vrzi od tukaj dol; kajti pisano je: Svojim angelom bo zate zapovedoval, da te obvarujejo, in: Na rokah te bodo nosili, da z nogo ne zadéneš ob kamen.« Jezus mu je odgovóril: »Rečeno je: Ne preizkušaj Gospoda, svojega Boga!«
Ko je hudič končal z vsemi skušnjavami, se je za nekaj časa umaknil od njega.
(Lk 4,1-13)

Mnogi novozavezni pisci govorijo o spopadu med silami dobrega pod Božjim poveljstvom in silami zla pod vodstvom hudega duha. Boj med dobrim in zlim je postal resničnost našega sveta, ko se je človek prvič uprl Bogu. Od takrat naprej je svet podoben bojišču, na katerem se odvija duhovni spopad.
Jezus je prišel v sredo te bitke, ko se je sam spoprijel s skušnjavo v puščavi. Z lahkoto uvidimo, zakaj je hudi duh proti njemu usmeril vse svoje zle sile. Jezus je namreč prišel rešit ljudi njihove zasužnjenosti grešnemu življenju. Če bi lahko pripravil Jezusa do tega, da bi grešil, bi načrt rešitve popolnoma propadel.
D. Watson

NAPOVEDNIK

Obhajamo prvo postno nedeljo. Božja beseda nam govori o skušnjavah, ki nas spremljajo že od Adama in Eve. Hudi duh pač nikoli ne počiva. Razmislimo, kolikokrat nimamo dovolj moči in poguma, da bi se mu uprli in podležemo njegovemu vplivu. Poskusimo v teh postnih dneh najti novo moč za bolj polno in manj grešno življenje.
Huda bolezen našega časa je lov za življenjskim standardom: imeti čim več materialnih dobrin, tudi za ceno velikih, prevelikih žrtev. Ko prebiramo Sveto pismo, se zgrozimo ob tem, da so poganska ljudstva, sredi katerih je živelo izraelsko izvoljeno ljudstvo, svojim malikom darovala ljudi. To se nam zdi nesmiselno, nečloveško in kruto. Vendar pa jih otroci sedanjega stoletja posnemamo: maliku, ki mu je ime življenjski standard, žrtvujemo ljudi. Ali otrok ali nova hiša, ali otrok ali nov avto, ali otrok ali drag pes, se sprašujejo mnogi mladi zakonci … Zmernost v odnosu do vsega, kar je predmet poželenja naših oči, našega »mesa« in življenjskega napuha, človeka osvobaja in neizmerno osrečuje.
S. Čuk

KRIŽEV POT
V postnem času vas ob sredah in petkih po sveti maši ob 9. uri in pred večerno sveto mašo ob 18.30 ter vsako postno nedeljo ob 18.30 vabimo k pobožnosti križevega pota.
V Oznanilih bo naveden namen, za katerega bomo molili pobožnost križevega pota. Molili bomo tudi po vaših namenih, zato nam jih sporočite.

MOLITVENI NAMENI KRIŽEVEGA POTA
Sreda, 6. 3.: Za papeža, škofe, duhovnike, redovnike in redovnice.
Petek, 8. 3.: Za zvestobo in stanovitnost med zakonci.
Nedelja, 10. 3.: Za razbite družine.

V nedeljo, 17. marca, bo ob 20.00 SREČANJE II. in III. ZAKONSKE SKUPINE.

V sredo je OBLETNICA IZVOLITVE papeža Frančiška, v četrtek pa OBLETNICA IMENOVANJA nadškofa Alojzija Cvikla. Spomnimo se ju v molitvi.

SEZNAM BRALCEV

Nedelja, 17. 3. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

DUHOVNA ISKRICA
Človek – otrok moj!
Če hočeš iti skozi vse skušnjave, ne da bi padel, ne da bi postal slaboten, ampak ostal miren in veder, se prepusti mojim rokam. Priznati moraš, da še nisi dovolj velik, da še nisi dovolj močan. Pustiti moraš, da te vodim, da te vodim kot otroka, kot svojega ljubega otroka! Daj, podaj mi svojo roko in nič se ne boj. Če bo blato, te vzamem v naročje. Toda biti moraš čisto majhen, kajti Oče nosi samo majhne otroke.
M. Quoist, Molitve

POSTNI ČAS

S KRIŽEVEGA POTA NA POT ŽIVLJENJA

Gospod Jezus,
iz globine svoje duše
ti znova darujem svoje življenje
z vsemi preizkušnjami,
ki me čakajo ob poti.
Sprejmi jih, posveti jih,
stori jih rodovitne,
spremeni jih v zaklad odrešenja.
Podeli mi
krščansko gledanje na bolečino;
nauči me vsak dan nositi moj križ
in hoditi za teboj
z velikodušno pripravljenostjo
zadoščevati za lastne krivde
in za krivde človeštva.
Daj mi bratsko srce za vse, ki trpijo;
navdihuj mi dejanja sočutja,
besede tolažbe,
ki jih pričakujejo od mene.
Gospod, ki si svet odrešil s križem,
podeli nam, svojim učencem, milost,
da bomo k tebi vodili svoje brate,
ki omagujejo pod bremenom življenja.
Ko bomo, ponižno trudeč se pri delu,
izpolnili svojo nalogo na tem svetu,
bomo zaslužili priti v večno veselje
v tvoji luči in tvojem miru.

A. M. Couvreur

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.