Navodila SŠK za izvajanje verskih obredov v času epidemije

Navodila SŠK za izvajanje verskih obredov v času epidemije: dovoljene so maše z do 100 verniki; verouk odpovedan

Slovenski škofje so se seznanili z Odredbo o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji, kjer se zbira več kot 100 oseb, ki jo je 9. marca 2020 sprejel Svet za nacionalno varnost, pojasnili Ministrstva za zdravje in Zdravstvenega inšpektorata RS ter posodobili Navodila SŠK za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19 (sprejeta 25. februarja 2020). Navkljub mnenju Ministrstva za zdravje, da omenjena odredba ne velja za verske obrede, so škofje v želji po varovanju zdravja ljudi in preprečevanju epidemije odločili, da Katoliška cerkev sledi splošnim navodilom, ki veljajo za vse ustanove v državi. Tako do preklica določajo:

1. Svete maše v cerkvah, kapelah in drugih zaprtih prostorih se lahko naenkrat udeleži do 100 vernikov (vključno z duhovniki, ministranti ter pevci) pod pogojem, da so lahko oddaljeni drug od drugega približno en meter in pol. Enako velja za druge verske obrede, kot so poroke, krsti in pogrebi.

2. Župniki in duhovniki morajo zagotoviti ustrezne osebe (mežnarji, člani ŽPS, ministranti itd.), ki bodo poskrbele, da med verskimi obredi v cerkvah ne bo več kot 100 vernikov. Če je število vernikov večje od dovoljenega števila, naj po možnosti obhajajo sveto mašo zunaj cerkve.

3. Svete maše na prostem so dovoljene (npr. na božjih poteh). V tem primeru je lahko navzočih do 500 vernikov.

4. Verniki, ki niso zdravi ali imajo druge kronične bolezni oziroma so starejši, naj ostanejo doma. Če se verniki ob nedeljah ne bi mogli udeležiti svete maše, naj pridejo k maši med tednom.

5. Župnike vabimo, da imajo v času epidemije cerkve in kapele odprte ter na voljo vernikom za osebno molitev pod pogojem, da njihovo število ne presega sto oseb.

6. Škofje so odločili, da za dva tedna (od 12. marca do nedelje 29. marca 2020), z možnostjo podaljšanja, odpovedujejo verouk na župnijah. Kateheti naj starše prosijo, da manjkajočo snov predelajo skupaj s svojimi otroki. Načrtovane duhovne vaje naj preložijo oz. odpovedo.

7. Škofje so odločili, da župniki do nadaljnjega preložijo volitve v Župnijske pastoralne svete.

8. Župnije in romarski uradi ne organizirajo romanj v tujino (že napovedane naj prestavijo oziroma odpovedo).

9. Duhovnike pozivamo, da se zaščitijo (redno skrbijo za higieno rok) in si pred obhajilom in po njem umijejo in razkužijo roke. Prav tako morajo, v primeru dovolj velike in zračne spovednice, zaščititi spovednice z ustrezno PVC folijo oz. spovedujejo zunaj spovednice v cerkvi ali drugem večjem prostoru ter v primerni razdalji.

10. V primeru duhovnikov z znaki akutne bolezni dihal ukazujemo, da ne izvajajo verske dejavnosti (nimajo svetih maš, ne podeljujejo zakramentov idr.), se samoizolirajo in po telefonu takoj kontaktirajo osebnega zdravnika. Prav tako sami ali po sodelavcih o svojem stanju obvestijo svojega škofa oziroma redovnega predstojnika.

11. Duhovnike in druge prosimo, da skrbijo za čistočo verskih objektov. Koronavirus COVID-19 v kapljični obliki preživi od tri do devet dni. Zato je nujno potrebno, da se zlasti klopi, kljuke vrat in svete posode redno čisti z razkužilnimi sredstvi pred vsakim obredom in po njem.

V veljavi ostajajo že sprejeti ukrepi SŠK z dne 25. februarja 2020: duhovniki morajo izprazniti kropilnike z blagoslovljeno vodo ob vhodu v cerkev; verniki naj se pri vstopu v cerkev spoštljivo pokrižajo in pokleknejo, kar nadomesti pokrižanje z blagoslovljeno vodo; pri pozdravu miru duhovnik in verniki opustijo stisk roke; vernike prosimo, da obhajilo spoštljivo prejemajo samo na roko (kateheti naj otroke pripravijo na prejem obhajila na roke). Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele in druge podobne ustanove, morajo upoštevati navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb. Za vse velja, da se izogibajo tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni; z rokami se ne dotikajo oči, nosu in ust; v primeru, da zbolijo oziroma imajo že prve znake obolelosti, ostanejo doma in spremljajo bogoslužje po TV, radiu oziroma spletu; upoštevajo naj pravila higiene kašlja in si redno umivajo roke.

Molitev za zdravje v času epidemije koronavirusa COVID-19

Oče usmiljenja in tolažbe,
tvoj Sin Jezus Kristus
nam je s križem pokazal vrednost trpljenja.
Pomagaj našim bratom in sestram,
ki že nosijo križ bolezni in so preizkušani.
Nakloni jim izboljšanje zdravja,
njihovim svojcem pa poguma in zaupanja.
Vsem zdravstvenim delavcem nakloni moči in zdravja,
da bodo vztrajali v ljubezni do bolnikov;
raziskovalcem pa, da bodo čim prej odkrili uspešno zdravilo.
Nam in vsemu svetu daj svoj blagoslov,
da bomo rešeni bolezni
in se ti bomo mogli s tvojo Cerkvijo zahvaljevati.
Amen.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.
Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

V primeru intenzivnejšega pojava okužb bodo škofje preko SŠK podali dodatne ukrepe in navodila glede števila vernikov pri svetih mašah in izvajanja verouka. Duhovnike in druge pastoralne delavce lepo prosimo, da navodila natisnejo in objavijo v župnijskih listih, na oglasnih deskah oziroma na spletnih straneh ter z upoštevanjem naštetih ukrepov pomagajo pri preprečevanju širjenja virusnih okužb.

Preventivni ukrepi se začnejo izvajati takoj in veljajo do preklica.

Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK
Msgr. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK
Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof
Msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof
Msgr. Andrej Glavan, novomeški škof
Gospod Rok Metličar, škofijski upravitelj Škofije Celje

Vir: SŠK

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.