OZNANILA za 3. nedeljo med letom, 22.1.2017

Ljudstvo, ki je sedelo v temi, je zagledalo veliko luč; in njim, ki so sedeli v deželi smrtne sence, je luč zasvetila. Od tedaj je začel Jezus oznanjati in opominjati: »Spreobrnite se, zakaj nebeško kraljestvo se je približalo.«
Ko pa je hodil ob Galilejskem morju, je zagledal dva brata: Simona, z imenom Peter, in njegovega brata Andreja, ko sta mrežo metala v morje; bila sta namreč ribiča. Reče
jima: »Hodíta za menoj in napravil vaju bom za ribiča ljudi.« In takoj sta mreže popustila in šla za njim. In ko je od tam šel dalje, je videl druga dva brata: Jakoba, Zebedejevega sina, in njegovega brata Janeza, ko sta z očetom Zebedejem v čolnu popravljala mreže, in ju je poklical. In ta dva sta čoln in očeta takoj zapustila in šla za njim. In Jezus je hodil po vsej Galileji, učil po njih shodnicah in oznanjal evangelij kraljestva; in ozdravljal je vsakršno bolezen in vsakršno slabost med ljudstvom.
(prim. Mt 4,16–23)

Slovenski pisatelj Pavle Zidar, velik iskalec resnice, je v eni svojih številnih knjig zapisal to misel: “Vsak človek je luč: eden večja, drugi manjša. Kraji dobivajo štiri vrste svetlobe: sončno, lunino, zvezdno in človeško. Glavni sta dve: sončna in človeška. Če zmanjka prve, umreš, če zmanjka druge, umiraš.” Da se to ne bi zgodilo, moramo luč svojega srca, svoje duše vsak dan napolniti z Božjo svetlobo.
“Pri luči je dobro živeti in umreti,” pravi slovenski pregovor. Pri dobrih ljudeh, napolnjenih z lučjo Božje ljubezni.
Silvester Čuk

NAPOVEDNIK
V sredo, 25. januarja, je SLOVESNI PRAZNIK MATERE USMILJENJA, zavetnice naše bazilike. Glavna slovesnost bo pri večerni sveti maši, ko bo tudi sklep molitvene osmine za edinost kristjanov. Maševal bo mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Po krajšem decembrskem premoru vas lepo vabimo na 3. SREČANJE DRUŽIN, ki bo v soboto, 28. januarja, ob 17. uri. Naša gostja bo mag. Kornelija Ferčak Folnovič. Tema srečanja: Komunikacija v družini – novi izzivi in priložnosti.

V nedeljo, 29. januarja, bomo praznovali ZUNANJO SLOVESNOST PRAZNIKA MATERE USMILJENJA. Ob 8.30 bo maševal mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Zvečer ob 18.30 bodo pete litanije Matere Božje.

PREJEM ODPUSTKOV V NAŠI BAZILIKI
Po Dekretu Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov, z dne 9. 11. 1989, prot. št. N. CD. 500/89 (Acta Apostolicae Sedis 82/1990/ str. 436–440), lahko verniki v naši baziliki prejmejo popolni odpustek pod običajnimi pogoji: da vernik opravi sveto spoved, prejme sveto obhajilo, zmoli vero in molitev po namenu svetega očeta.
V naši baziliki lahko prejmete popolni odpustek:

  • 25. januarja: na slovesni praznik zavetnice bazilike, praznik Matere Usmiljenja;
  • 29. junija: na slovesni praznik svetih apostolov Petra in Pavla;
  • 11. avgusta: na obletnico posvetitve bazilike;
  • 7. novembra: na obletnico podelitve naziva bazilika;
  • enkrat na leto, na dan, ki ga določi krajevni škof ordinarij, (še ni določeno);
  • enkrat na leto, na dan, ki ga vernik izbere po svoji odločitvi.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 29. 1. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: Martina Majerle, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Bernardka Uratnik
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Lucija Šeme

DUHOVNA ISKRICA
Če hočeš biti dober, moraš biti poln krščanske ljubezni. Če pa hočeš biti pobožen, moraš imeti poleg ljubezni gibčnost in pripravljenost za dela usmiljenja.
(sv. Frančišek Saleški)

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)

/…/ Veliko občudovanje zaslužijo družine, ki ljubeče sprejmejo težko preizkušnjo ob otroku s posebnimi potrebami. Cerkvi in družbi na dragocen način pričujejo o zvestobi dáru življenja. Družina lahko skupaj s krščansko skupnostjo odkrije nove drže, govorico in oblike razumevanja in istovetenja s temi osebami pri sprejemanju in skrbi za skrivnost krhkosti. Osebe s posebnimi potrebami so za družino dar in priložnost za rast v ljubezni, v medsebojni pomoči in v edinosti. /…/ Družina, ki z očmi vere sprejme ljudi s posebnimi potrebami, bo lahko prepoznala in zagotovila kakovost in vrednost vsakega življenja z njegovimi potrebami, pravicami in priložnostmi. Za vsako življenjsko obdobje bo sprejela služenje in nego ter pospeševala spremljanje in naklonjenost«. Rad bi poudaril, da je pozornost, posvečena /…/ osebam s posebnimi potrebami, znamenje delovanja Duha. Kajti v obeh okoliščinah gre tako rekoč za vzorčni primer, kako danes živeti logiko usmiljenega sprejemanja in vključevanja najšibkejših.
(Drugo poglavje “Realni položaj in izzivi družine”, podpoglavje “Položaj današnje družine”, točka 47)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.