117 let bazilike

grb-ozadjeNovozgrajeno samostansko in župnijsko cerkev sv. Marije, Matere Usmiljenja, ki jo je 11. avgusta 1900 posvetil škof Mihael Napotnik, je 7. novembra 1906 papež Pij X. povzdignil v baziliko minor. Preberi več >>>

Letos bo slovesno bogoslužje ob 9. uri vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl SJ.

Beseda “basilica” prihaja iz grščine v pomenu “kraljeve hiše”. V katoliški Cerkvi bazilika predstavlja cerkev s posebnimi privilegiji. Poznamo dve vrsti bazilik: major in minor. Štiri velike (major) ali papeške so v Rimu: Sv. Petra, sv. Janeza, sv. Marije Snežne in sv. Pavla zunaj obzidja. Manjše (minor) bazilike pa najdemo po vsem svetu.

Razlogi za imenovanje so lahko v starodavnosti, dostojanstvu, zgodovinskem pomenu, arhitekturni in umetnostni vrednosti cerkve ter/ali v pomenljivih krajih češčenja. Bazilika mora biti kraj aktivne in pastoralne liturgije.

Zaradi posebne povezanosti in občestva s papežem, morajo v bazilikah s posebno skrbjo praznovati praznike Sv. apostolov Petra in pavla (29. junija) in obletnice izvolitve papeža oz. njegove postavitve v službo. V primeru papeža Frančiška je to 13. marec (izvolitev) in 19. marec (umestitev).

Več kot 1.770 cerkva po svetu je imenovanih za baziliko, od tega v Sloveniji 7 (Maribor – bazilika Matere usmiljenja, Sveta Gora – bazilika Marijinega Vnebovzetja, Brestanica – bazilika Lurške Matere Božje, Stična – bazilika Žalostne Matere Božje, Petrovče – bazilika Marijinega obiskanja, Brezje – bazilika Marije Pomagaj, Ptujska Gora – bazilika Marije Zavetnice).

Možnost prejema popolnega odpustka >>> v baziliki Matere Usmiljenja:
– 25. januar – patrocinij – Mati Usmiljenja
– 29. junij – sv. apostola Peter in Pavel
– 2. avgust – porciunkula
– 11. avgust – obletnica posvetitve cerkve
– 7. november – obletnica imenovanja za baziliko

In seveda ob vseh drugih priložnostih, ki veljajo za vso Cerkev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.