Basilica minor

grb-ozadjeNovozgrajeno samostansko in župnijsko cerkev sv. Marije, Matere Usmiljenja, ki jo je 11. avgusta 1900 posvetil škof Mihael Napotnik, je 7. novembra 1906 papež Pij X. povzdignil v baziliko minor.

Beseda “basilica” prihaja iz grščine v pomenu “kraljeve hiše”. V katoliški Cerkvi bazilika predstavlja cerkev s posebnimi privilegiji. Poznamo dve vrsti bazilik: major in minor. Štiri velike (major) ali papeške so v Rimu: Sv. Petra, sv. Janeza, sv. Marije Snežne in sv. Pavla zunaj obzidja. Manjše (minor) bazilike pa najdemo po vsem svetu.

Razlogi za imenovanje so lahko v starodavnosti, dostojanstvu, zgodovinskem pomenu, arhitekturni in umetnostni vrednosti cerkve ter/ali v pomenljivih krajih češčenja. Bazilika mora biti kraj aktivne in pastoralne liturgije.

Zaradi posebne povezanosti in občestva s papežem, morajo v bazilikah s posebno skrbjo praznovati praznike Sedeža sv. Petra (22. februarja), Sv. apostolov Petra in Pavla (29. junija) in obletnice izvolitve papeža oz. njegove postavitve v službo. V primeru papeža Frančiška je to 13. marec (izvolitev) in 19. marec (umestitev).

Več kot 1.740 cerkva po svetu je imenovanih za baziliko, od tega v Sloveniji 7 (Sveta Gora – bazilika Marijinega Vnebovzetja, Maribor – bazilika Matere usmiljenja, Brestanica – bazilika Lurške Matere Božje, Stična – bazilika Žalostne Matere Božje, Petrovče – bazilika Marijinega obiskanja, Brezje – bazilika Marije Pomagaj, Ptujska Gora – bazilika Marije Zavetnice).

Možnost prejema popolnega odpustka >>> v baziliki Matere Usmiljenja:
– 25. januar – patrocinij – Mati Usmiljenja
– 29. junij – sv. apostola Peter in Pavel
– 2. avgust – porciunkula
– 11. avgust – obletnica posvetitve cerkve
– 7. november – obletnica imenovanja za baziliko