OZNANILA za Frančiškovo nedeljo, 1.10.2017

»Kaj se vam zdi? Nekdo je imel dva sina. Stopil je k prvemu in rekel: ›Sin, pojdi danes delat v vinograd!‹ Ta je odgovoril: ›Nočem.‹ Toda pozneje se je premislil in šel. Stopil je k drugemu in rekel isto. Ta je odgovoril: ›Grem, gospod,‹ vendar ni šel. Kateri od teh dveh je izpolnil očetovo voljo?« Rekli so: »Prvi.« Jezus jim je dejal: »Resnično, povem vam: Cestninarji in vlačuge pojdejo pred vami v Božje kraljestvo.«
(Mt 21,28-31)

Mesec oktober nas z molitvijo in s premišljevanjem rožnega venca spodbuja k naši osebni molitvi. Morda že od zgodnjega otroštva naprej nisi več molil. Morda ti je molitev sploh že povsem tuja. Ali pa so ti rekli, da je težko moliti oziroma da se tako in tako ne splača? Morda se bojiš, da Bog ne bo uslišal tvoje molitve. Morda pa si slišal o močnih občutkih, ki jih kdo doživlja pri molitvi, in se bojiš, da bi bil razočaran. A vse to te ne sme ovirati pri molitvi.
Naredi majhen korak!
Ti znaš moliti. Bog, h kateremu lahko moliš in ki ti hoče govoriti, te pozna. Bog ti je povsem blizu. Pozna te bolje, kakor ti poznaš samega sebe, in ti je bližje, kakor si ti samemu sebi. Jezus je učlovečeni Bog, ki hoče prebivati v tvojem srcu. Tu te pričakuje. Tu ga lahko iščeš in najdeš. Tu te hoče nagovoriti. Pozna te in te ljubi kakor nihče drug. Smeš se mu izročiti z vsem svojim življenjem, z vsem lepim in težkim, s svojim veseljem in svojo bolečino, skratka z vsem, kar te veseli, in vsem, kar te teži in česar te je sram.
Molitev pomeni, da se Bogu povsem izročiš. Molitev pomeni, da znaš molčati in poslušati. Pomeni, da sprejmeš Boga v svoje vsakdanje življenje, v svoje bitje in svoj spomin, v vse, kar misliš, govoriš in delaš. Bog je že storil veliki korak k tebi. Stori tudi ti vsaj majhen korak k Bogu.
Poskusi vsaj v tem mesecu z molitvijo obuditi stik z Bogom in nebeško materjo Marijo. Spoznal-a boš, da lahko blagodejno vpliva nate.
Po: Youcat – Molitvenik za mlade

NAPOVEDNIK
V torek, 3. oktobra vas vabimo po večerni maši k transitusu – spominu na smrt sv. Frančiška Asiškega.

V sredo, 4. oktobra je za Frančiškove redove slovesni PRAZNIK SVETEGA FRANČIŠKA ASIŠKEGA.

MOLITVENA SREČANJA
V četrtek, 5. oktobra, bomo ob 18. uri pred Najsvetejšim molili za nove duhovne poklice. Z oktobrom začenjamo z rednimi molitvenimi srečanji pred Najsvetejšim, ki bodo vsak četrtek ob 18. uri.

V petek, 6. oktobra je PRVI PETEK. Lepo vabljeni k pobožnosti prvega petka.

V soboto, 7. oktobra, bo SREČANJE ZA BOLNE IN OSTARELE. Pri maši ob 9. uri bodo lahko prejeli zakrament bolniškega maziljenja, po maši pa bo druženje v samostanski dvorani. Lepo prosimo, da ostarelim in bolnim omogočite to srečanje. Če kdo nima prevoza, nam sporočite in bomo prišli po vas. Gospodinje lepo prosimo za pecivo.

V soboto, 7. oktobra, bo ob 20. uri SEJA ŽPS. Lepo vabljeni.

V nedeljo, 8. oktobra, bo pri sveti maši ob 10. uri sodelovala vokalna skupina Mater Misericordiae.

V nedeljo, 8. oktobra, bo ob 16.30 redno mesečno srečanje starejših in mlajših članov FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Po srečanju bomo imeli v baziliki skupno molitev, nato bomo skupaj sodelovali pri večerni sveti maši.

V nedeljo, 8. oktobra, bo ob 17. uri SREČANJE I. ZAKONSKE SKUPINE.

V soboto, 14. oktobra, vas vabimo na JESENSKO ŽUPNIJSKO ROMANJE v Nazarje, Gornji Grad in Novo Štifto pri Gornjem Gradu. Cena romanja je 11 €. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

OKTOBER – MESEC ROŽNEGA VENCA
Molitveni nameni:

  • Ponedeljek, 2. 10.: Za mladoporočence
  • Torek, 3. 10.: Za družine
  • Sreda, 4. 10.: Za slovensko frančiškansko provinco
  • Četrtek, 5. 10.: Za pedagoške delavce
  • Petek, 6. 10.: Za žrtve in varnost v prometu
  • Sobota, 7. 10.: Za nerojene otroke
  • Nedelja, 8. 10.: Za žrtve nasilja

DUHOVNA ISKRICA
Z rožnim vencem se v Marijini šoli učimo hoje za Kristusom. Zanjo ne prejmemo le spodbude, ampak tudi pomoč. Mati Marija nas vodi k Jezusu, Jezus pa v Svetem Duhu k nebeškemu Očetu. (p. Anton Nadrah)

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 8. 10. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Marica Fleisinger
  • ob 10.00: 1. berilo: Aleš Marčič, 2. berilo: s. Bogomira Imperl
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: člani FSR, 2. berilo: člani FSR

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)
/…/ Potrpežljivost se pokaže, ko se človek ne da voditi svojim nagonom in se izogiba polaščanju. Gre za lastnost Boga zaveze, ki kliče k posnemanju tudi v družinskem življenju. /…/ Sočasno s tem, ko se slavi Božja prizanesljivost, ki daje čas za kesanje, se poudarja njegova moč, ki se kaže v njegovem usmiljenem delovanju. /…/ Biti potrpežljiv ne pomeni, da dovolimo, da z nami stalno slabo ravnajo, ali da trpimo fizično nasilje, ali da dopustimo, da nas obravnavajo kot objekt. Do težav pride, ko zahtevamo, da bodo odnosi med ljudmi nebeški ali da so osebe popolne ali ko se postavimo v središče in pričakujemo, da se bo vse zgodilo po naši volji. /…/ Če ne gojimo potrpežljivosti, bomo vedno imeli izgovore za odzivanje iz jeze; in na koncu se bomo spremenili v ljudi, ki ne znajo sobivati /…/; tako bo postala družina bojno polje. /…/ Ta potrpežljivost se utrdi, ko priznam, da ima drugi prav tako pravico živeti skupaj z mano na tej zemlji, in sicer takšen, kakršen je. Ni pomembno, če je drugi zame moteč ali če mi prekriža načrte ali mi je s svojim značajem ali s svojimi pogledi nadležen, če ni popolnoma tak, kakršnega sem pričakoval. Ljubezen vedno vključuje globoko sočutje, ki vodi k temu, da drugega sprejmem /…/, čeprav bo ravnal drugače, kot bi si jaz želel.
(Četrto poglavje “Ljubezen v zakonu”, podpoglavje “Potrpežljivost”, točki 91 in 92)

Razpored MAŠNIH NAMENOV >>>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.